Докато гр. Перник е във воден режим вода от един

...
Докато гр. Перник е във воден режим вода от един
Коментари Харесай

Екоминистерството установи, че вода от язовир Студена е отклонявана за Радомир

Докато гр. Перник е във воден режим вода от един от захранващите язовир " Студена " източници е била отклонявана за потребностите на Радомир, заяви Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Вчера (29 ноември), по заповед на министър Нено Димов, ведомството е направило изключителна инспекция, поради изказванието на Областния шеф на Перник за отклонение на води за язовира.

При осъществения оглед на " Врелото " - един от водоизточниците, захранващи язовир " Студена ", е открито, че водата постъпва във водовземна шахта, като дребна част от нея се води към язовир " Студена ". От шахтата, чрез тръба водата отива в помпена станция " Крапец " и водоснабдява град Радомир, се споделя в известие на Министерство на околната среда и водите. От министерството акцентират, че тази скица на подаване на вода към Радомир е разрешена само в изискванията на спешна обстановка. Това изискване е било поставяно постоянно от Министерство на околната среда и водите към ВиК-Перник във всички графици от 2003 година до момента, твърди екоминистерството.

По време на инспекцията, която завърши късно през вчерашния ден, е открито, че помпената станция за водоснабдяване на град Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир " Студена ". Контролиращите са получили информация на място от дежурния на помпената станция, че работата й е била прекратена едвам на 28.11.2019 година Това съответствува и с изпратената от ВиК-Перник информация за по-голям приток на 28.11.2019 година от посочвания до този миг към язовир " Студена ".

При инспекция на място на Водноелектрическа централа " Студена ", стопанисван от ВиК е открито, че ВЕЦ-ът не работи. За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира е открито, че отчитането на водно количество до 24.11.2019 година се е правило по разходомерно устройство, което все още на инспекцията липсва. Министерство на околната среда и водите не е известено за демонтирането на разходомерното устройство, което регистрира употребените от язовира води. Установено е, че савакът през който се подават води за двете промишлени предприятия в Перник " Стомана индъстри " и " Топлофикация-Перник " е затворен и запечатан с хартиена лепенка на ВиК и сега на инспекцията не се подава вода за промишлени потребности.

Проверките не престават, като ще бъде изискана информация от електроразпределителното сдружение за електрическа сила, употребена от Помпена станция " Крапец ", с цел да се откри по неоспорим метод какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир " Студена ". Ще бъде изискана и информация за помпената станция, която взима вода за водоизточник " Сиреняците ", с цел да се откри дали същата е работила и дали е било належащо включване на водовземане " Врелото, " имайки поради че сдружението има разрешителни за питейни води за град Радомир от подземни води. Ще бъде изработен и цялостен обзор на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са употребили последните 6 месеца и дали е имало потребност за допълнение. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за определяне дали помпена станция " Крапец " е работила в отвън спешен режим.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР