Докато горещините на много места по света продължават, учените бият

...
Докато горещините на много места по света продължават, учените бият
Коментари Харесай

2023 г. може да бъде най-горещата година в историята

Докато горещините на доста места по света не престават, учените бият паника. 2023 година може да бъде най-горещата година в историята, а климатичната рецесия може да промени света напълно. 

През миналата седмица междинната дневна температура на планетата доближи невиждани до момента стойности. Учените разказват това като " ужасяващо ". 

Въпреки, че данните за междинната дневна температура се наблюдават и записват от средата на 20-и век, то е съвсем несъмнено, че дните от последната седмица са най-топлите, които планетата е виждала за доста дълъг интервал от време. 

" Вероятно от най-малко 100 000 години насам ", счита Дженифър Франсис от Центъра за климатични изследвание Удуел. 

И това надалеч не са единствените вести за климата, които учените оповестяват тази година.

Миналия месец светът е претърпял най-топлия юни в историята, съгласно отчет на Службата за климатични промени " Коперник " на Европейския съюз.

Също през юни температурите на океанската повърхнина са достигнали рекордни стойности за месеца. В някои елементи на Северния Атлантически океан се следи " невиждана " морска гореща вълна, като температурите са с до 5 градуса по Целзий (9 градуса по Фаренхайт) по-високи от нормалните.

А в Антарктида, където температурите са много по-високи от междинните за този интервал на годината, морският лед се намали до рекордно ниски равнища, което учените свързват с топлите води от Индийския, Тихия и Атлантическия океан.

Светът " навлиза в неразучена територия ", споделя Карло Буонтемпо, шеф на " Коперник ", пред Си Ен Ен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР