Докато ГЕРБ се бият в гърдите, че според социолозите отново

...
Докато ГЕРБ се бият в гърдите, че според социолозите отново
Коментари Харесай

Брюкселска социология: Срив на ПП, възход на ”Възраждане”, същите партии в НС при избори днес и... нищо ново

Докато ГЕРБ се бият в гърдите , че съгласно социолозите още веднъж са първа политическа мощ, малко по-задълбочен взор върху данните демонстрира, че Борисовата партия е качила доверието си единствено с 1% в месеците след изборите на 14-ти ноември. Казано другояче - ГЕРБ продължава да разчита на твърдия си електорат и в случай че изборите бяха през днешния ден, Борисовата партия щеше да завоюва 24%.

При Българска социалистическа партия също не се вижда изключително придвижване във връзка с доверието. Левицата е съумяла да завоюва назад 1% от гласоподавателите и при избори през днешния ден би взела 11%. За съпоставяне - на 14 ноември партията на Корнелия Нинова завоюва 10%, само че доверието продължава да е рекордно ниско и крахът за левицата е налице.

Какво се случва в останалите пет партии в Народното събрание обаче е забавно...

Накъде " Продължава смяната "?

" Продължаваме промяната " се появи на партийния хоризонт в средата на месец септември предходната година и бързо съумя да завоюва доверието на българските гласоподаватели. С обещания за смяна и нулева приемливост към корупцията групировката на Кирил Петков и Асен Василев завоюва 25% от гласовете при изборите на 14 ноември и се трансформира в първа политическа мощ с 2% пред ГЕРБ, които тогава вземат 23% от гласовете.

В месеците по-късно обаче на фона на раздори в четврната коалиция и по-бавните темпове, с които партията наа Петков и Василев случват смяната си, доверието към Политическа партия спада . Ако изборите бяха през днешния ден, групировката би взела 22% от гласовете - или 3% по-малко.

Движение за права и свободи, които някак съумяха да се трансфорат в трета политическа мощ, през днешния ден още веднъж биха били четвърта партия в Народното събрание. Партията на Мустафа Карадайъ губи 4% от доверието, обещано й на 14-ти ноември и сега съгласно социологическите данни би взела 9% от гласовете.

Възходът на " Възраждане " и изгодите от популизма

С популизъм и игра по тънките струни на обърканата българска душа партията на Костадин Костадинов някак съумява да печели от ден на ден доверие. Първо бе антивакси реториката и митингите против противоепидемичните ограничения. Оказа се, че половината от депутатите на " Възраждане " са имунизирани, макар че се изричат гневно срещу имунизациите против COVID-19. Това обаче съумя да им завоюва симпатизанти.

После партията на Костадинов стартира да приказва за българските ползи по време на войната в Украйна, макар че съгласно мнозина групировката играе настойчиво в интерес на Русия, употребявайки прокремълска изразителност. Това обаче също се оказва печеливш ход за " Възраждане ".

Резултатът - съгласно данните на " Politico " " Възраждане " печели 9% от гласовете при избори през днешния ден и се подрежда четвърта в Народното събрание. На изборите през ноември партията на Костадинов влезе в Народното събрание на ръба с 5% от гласовете.

Има ли подобен народ?

" ИТН " изгубиха голямо доверие от изборите през юли до изборите през ноември. Докато на 12 юли партията на Трифонов се подреди като първа политическа мощ с 23% от гласовете. Формацията, която по този начин и не съумя да излъчи държавно управление, завоюва едвам 9% при вота на 14 ноември, а в случай че изборите бяха през днешния ден, щеше да получи едвам 6% .

Къде е " Демократична България "?

" Демократична България е на съвсем същото място. Партията на Христо Иванов наподобява не може да усили доверието към себе си. Ако изборите бяха през днешния ден, групировката би получила 7% от гласовете - с 1% повече от изборите през ноември.

Въпреки това обаче спадът на доверие по отношение на обединяването е реалност - на изборите през юли Демократична България завоюва 12% и се подреди четвърта в Народното събрание. През април пък групировката към момента държеше над 10% от доверието на гласоподавателите.

Изводите

Изглежда раздорът в четворната коалиция в лицето на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България разколебава гласоподавателите. Все още обаче няма изрично разбъркване на пластовете, което да ни накара да мислим, че при нови избори и нов парламент ще се появи нова управническа настройка.

ГЕРБ все по този начин ще бъдат в изолираност, защото никоя партия не желае да играе с Борисовата групировка. Поне не официалн. В същото състояние са и от Движение за права и свободи.

Този път обаче играта може да зависи и от “Възраждане”. А това може да бъде рисково.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР