Докато ЕС се готви да се сбогува с Великобритания, едно

...
Докато ЕС се готви да се сбогува с Великобритания, едно
Коментари Харесай

Германски кмет губи поста си заради Брекзит, бил британец

Докато Европейски Съюз се готви да се сбогува с Англия, едно селце в Германия се готви да се сбогува с кмета си шотландец, съобщи Българска телеграфна агенция.
Иън Макнаб е заемал неплатената служба на кмет на село Брунсмарк в провинция Шлезвиг-Холщайн в продължение на 12 години, само че това завършва в петък в 23 ч. по Гринуич. Тогава влиза в действие Брекзитът и 70-годишният шотландец престава да е жител на Европейски Съюз, което прави невероятно кандидатирането му на политическа изборна служба във към този момент 27-членния евросъюз.
Макнаб съобщи, че доста се е радвал да е кмет на селцето с население 160 души и съжалява, че би трябвало да напусне поста. Той добави, че ще остане в Брунсмарк, където живее от близо 30 години и управлява дребна компютърна компания.
Във Франция пък над 700 британци, които до момента бяха общински съветници в редица общини в страната повече няма да могат да се кандидатират след приключването на настоящия им мандат, съобщи Франс прес.
Във френски общински препоръки заседават общо 757 британци, или към 30 % от чужденците измежду общинските съветници. Те са осезаемо повече от белгийците (544 общински съветници) и португалците (357 общински съветници).
Пребиваващите във Франция британци можеха да гласоподават и да се кандидатират за общински съветници в качеството си на жители на страна членка на Европейски Съюз. Кметското място обаче по закон остава непокътнато за френските жители.
След като Англия излезе от Европейски Съюз, британците повече няма да могат да се кандидатират за нов мандат, в случай че имат поданство на някоя страна от Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР