Докато ЕС и САЩ работят върху стратегия за заместване на

...
Докато ЕС и САЩ работят върху стратегия за заместване на
Коментари Харесай

Кои държави са най-зависими от руския газ

Докато Европейски Съюз и Съединени американски щати работят върху тактика за заменяне на доставките на природен газ за Европа, при положение, че Русия затвори крана в спор със западните сили, поради Украйна, Катар сподели, че не вижда метод да размени нужното количество със лични запаси. Ако бъдат въведени нови наказания против съветския президент Владимир Путин персонално или Русия, това може да провокира енергийна рецесия на континента заради огромна част от зависимостта на Европа от съветския газ.

Според Ройтерс, Съединени американски щати е непосредствен съдружник на Катар и желае гаранции, че природен газ, отклонен към Европа, няма да бъде препродаван и прикани европейските страни да разрешат следствието на катарските газови контракти, с цел да станат самите постоянен клиент – което би могло по-трайно да измести зависимостта си от газ в Европа.

Данните на Агенцията на Европейски Съюз за съдействие на енергийните регулатори демонстрират кои енергийни доставки биха били най-застрашени при положение на заледяване на съветския газ. Сред огромните стопански системи в Европа Германия внася към половината от газа си от Русия, до момента в който Франция получава единствено една четвърт от доставките си. Най-големият източник на френски газ беше Норвегия, доставяща 35%. Италия също ще бъде измежду най-засегнатите при 46% взаимозависимост от съветския газ.

Англия е в друга позиция, като черпи половината от доставките си на газ от вътрешни източници и внася най-вече от Норвегия, а също и от Катар. Испания също не е в листата на главните клиенти на Русия, като най-големите търговски сътрудници на страната са Алжир и Съединени американски щати.

Някои по-малки европейски страни разчитат извънредно на съветски газ, а точно Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова. Зависимостта също е над 90% от доставките на газ във Финландия и Латвия и 89% в Сърбия.
`Кои

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР