Докато двама от осъдените от групата за отвличания Наглите се

...
Докато двама от осъдените от групата за отвличания Наглите се
Коментари Харесай

Невероятно, но факт: Един от съдените по делото "Наглите" осъдил държавата за 30 000 лева, още двама се точат за хилядарки

Докато двама от наказаните от групата за отвличания " Наглите " се надяват на предварително освобождение от пандиза, съденият с тях Митко Лебешковски, който обаче беше оневинен за присъединяване в незаконната група, е получил обезщетение от 30 000 лв..

Проверка на " Правен свят " е посочила, че Лебешковски е завел дело против прокуратурата по Закона за отговорност на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) и дефинитивно го е спечелил предходната година.

Митко Лебешковски беше арестуван на 23 декември 2009 година и упрекнат, че е взел участие в незаконната група като съизвършител в отвличанията на Ангел Бончев и брачната половинка му Камелия. Отделно от това, прокуратурата го упрекна и за владеене на два газови револвера, модифицирани в бойни. В края на делото през 2014 година Лебешковски беше оневинен по трите тежки обвинявания, които го свързваха с " Наглите " и беше наказан на 2 година затвор условно единствено за притежанието на оръжията.

В желае си по ЗОДОВ той е претендирал за обезщетение от 300 000 лв., което съдилищата са отхвърлили. Съдия Петя Георгиева от Софийския градски съд (СГС) е присъдила на Лебешковски обезщетение от 14 600 лв. за претърпените от него неимуществени вреди от противозаконните обвинявания. Съдът е приел, че поддържането на обвиняванията, по които Лебешковски е бил оневинен, е уязвило достойнстовото и достойнството му, нанесло му е отрицателни душевен преживявания и довело до утежняване на здравето му.

" Тук следва да се има поради, че личността на всеки човек с образувани естествени човешки полезности и личностни показа, биха били накърнени в резултат на едно нелегално обвиняване и водения против него углавен развой, заради което даже и при неналичието на съответни доказателства за това не следва да се отхвърля настъпването на описаните в исковата молба вреди от ищеца, изразяващи се в отрицателно отражение на психическото му положение, стрес и терзания от наказателна принуда против него ", написа арбитър Георгиева.

За да присъди компенсацията на Лебешковски, съдът е взел поради тежките обвинявания, продължителността на делото от близо 5 години, престоя му в ареста от съвсем година, това, че има две деца, последвалите влошени връзки в фамилията, както и отрицателната известност, която е добил поради обвиняването му, че е един от " Наглите ".

При преценката за размера на компенсацията, арбитър Георгиева е решила, че то би трябвало да се понижи, тъй като противозаконното задържане от близо година е било факт, само че мярката за неотклонение е била взета, поради всичкит ему повдигнати обвинявания, в това число и това, за което е наказан. Отделно, съдът е присъдил на Лебешковски към 1000 лв. компенсации за имуществени вреди, претърпени от невъзможността да употребява 6000 лв., които е дал като парична гаранция след излизането му от ареста в края на 2010 година

По същите доказателства Софийският апелативен съд (Иванка Ангелова-председател, Атанас Кеманов-докладчик и Ася Събева) е решил, че с цел да е заслужено, компенсацията на Лебешвкоски за неимуществените вреди би трябвало да се завиши на 30 000 лв., като е удостоверил решението на Софийски градски съд в останалата му част.
Недоволни от решението на САС останали и прокуратурата, и Лебешковски, само че Върховният касационен съд е отказал касационно обжалване.

След като Митко Лебешковски е спечелил дефинитивно делото, искове по ЗОДОВ са завели и Павел Петков, и Цветозар Славчев, които също бяха оправдани по обвиняванията за присъединяване в групата на " Наглите ". Подсъдим и оневинен беше и братът на Митко Лебешковски - Радослав, който единствен към този момент не е търсил обезщетение от страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР