Докато други хора разиграват театрални сцени, ние вършим работа. Работим

...
Докато други хора разиграват театрални сцени, ние вършим работа. Работим
Коментари Харесай

Сачева: Едни играят театър, а ние работим

„ Докато други хора разиграват театрални подиуми, ние вършим работа. Работим с хора, с жители, които имат действителни проблеми. Нашият фокус е да намерим решение точно на техните проблеми – да получат заплати, храна, да имат работа, да имат вероятности “.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Ние не отделяме един приоритет за сметка на различен. Мислим както за хората с увреждания, по този начин и за тези, които са самотно живеещи, за бездомните, за безработните. Мислим и за тези, които би трябвало да запазят заетостта си “, увери Сачева.

От парламентарната естрада тя напомни, че новите социално-икономически ограничения на държавното управление са в общ размер на 1,162 милиарда лв. и са с източник националния бюджет.

 С тях от 1 август ще се усилят с 30% и средствата за заплати на чиновниците в министерството, натоварени с действия по преодоляване на пандемията и последствията от нея.

От началото на идващия месец ще се завишават и стандартите за финансиране на делегираните от страната обществени услуги, като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от фамилен вид и други.

 Общият размер е 15 млн. лв., а нарастването ще може да се изразходва за заплатите на обществените служащи, рехабилитатори, логопеди, възпитатели и други. Възнагражденията им ще бъдат нараснали с към 20%.

Тя напомни, че всички над 2 млн. пенсионери ще получат по 50 лв. добавка към пенсиите си за месеците август, септември и октомври и сподели, че държавното управление към този момент е отпуснало 106 млн. по бюджета на Национален осигурителен институт за тази цел, а пък първото заплащане на тези пари щяло да се случи сред 7 и 20 август.

" Отделно по Оперативна стратегия „ Човешки запаси " се отпускат 14 млн. лв. за развиване на цифровите умения на работещите ", добави Сачева и даде образец, че това става и с обезпечаване на опция за изцяло електронна връзка с организацията за обществено подкрепяне и организацията по заетостта.

" За да не отпадат деца от учебно заведение поради отдалеченото образование се взети ограничения както за обезпечаване на компютри и таблети, по този начин и беше въведена нова помощ – за деца в 8 клас. Тя е 250 лв. и се отпуска на два пъти – при започване на всеки образователен период ", напомни Сачева.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР