Докато Джо Байдън беше на сантиментална визита в Ирландия, Си

...
Докато Джо Байдън беше на сантиментална визита в Ирландия, Си
Коментари Харесай

Как войната в Украйна раздели света

Докато Джо Байдън беше на сантиментална аудиенция в Ирландия, Си Дзинпин беше ангажиран в Пекин. След значимото посещаване на френския президент Еманюел Макрон, китайският водач одобри бразилския си сътрудник Луис Инасио Лула да Силва, написа в собствен разбор FT.

Посланието, което излезе от срещата Лула – Си, беше прелестно за Китай и смущаващо за Съединени американски щати. Лидерът на Бразилия сподели, че страната му желае да работи с Китай за “балансиране на международната политика “ и упрекна Америка в “стимулиране “ на войната в Украйна. Той също по този начин поддържа дългогодишната китайска цел за подкопаване на ролята на щатския $ в международната финансова система.

Всяка вечер се запитвам за какво страните би трябвало да базират търговията си на $ “, означи Лула да Силва.

Китай също по този начин неотдавна реализира прогрес с дипломацията си в Близкия изток. През април външните министри на Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Пекин, откакто Китай посредничи за договорка за възобновяване на дипломатическите връзки сред двете страни. Предпочитаните послания към света от Си Дзинпин и Китай са ясни:

до момента в който Съединени американски щати предизвиква войната, Китай предизвиква мира. Докато Пекин поддържа търговията, Америка постанова стопански наказания “.

Тези събития провокират известно безпокойствие във Вашингтон. Лари Самърс, някогашен министър на финансите на Съединени американски щати, приказва неотдавна за “обезпокоителни “ признаци, че Щатите губят световно въздействие. Той добави, че представител на една от разрастващите се страни му е споделил, че това, което получаваме от Китай, е летище, а това, което получаваме от Америка, е лекция.

Значителното разминаване в отношението към войната в Украйна води до тези промени. Пратап Бхану Мехта, изтъкнат индийски политолог, показва, че за огромна част от света реакцията на Съединени американски щати на съветската инвазия наподобява толкоз проблематична, колкото и самата инвазия. Именно към тази част се обръща Китай.

Погледната от Съединени американски щати и огромна част от Европа, войната на Владимир Путин е неповторимо събитие, което изисква неповторим отговор. Според тях това е доста необикновен спор, защото не става въпрос за граничен спор или даже за промяна на режима. Това е война за териториално придобиване. Такива спорове са доста редки от 1945 година насам. Опитът за анексиране на Кувейт през 1990 година от иракския водач Саддам Хюсеин беше различен образец и той предизвика необятен световен отговор. Войната за анексиране, настояват Съединени американски щати, е още по-заплашителна, когато се води от Русия – страна с нуклеарни оръжия и непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В отговор на войната в Украйна Съединени американски щати започнаха старания да трансфорат Русия в стопански и дипломатически парий. Бяха наложени невиждани стопански наказания, като съветските валутни запаси бяха замразени. Но съветската стопанска система не претърпя пагубния срив, който някои предричаха. До огромна степен това е по този начин, тъй като забележителен брой страни, в това число огромни стопански системи като Китай, Индия и Бразилия, продължиха да търгуват с Москва.

Тези страни може и да съжаляват за войната в Украйна, само че това е спор, който съгласно тях би трябвало да се ръководи посредством гонене на примирия и взаимни отстъпки. Министърът на външните работи на Индия Джаишанкар даде изчерпателен израз на отхвърли на световния юг да се причисли към отлъчването на Русия посредством постоянно цитираното недоволство, че Европа счита, че “нейните проблеми са проблеми на света, само че че проблемите на света не са проблеми на Стария континент ”.

Индийците и други настояват, че глобите, наложени на Русия, са основали нови проблеми за останалия свят. Те показват въздействието на войната върху цените на храните и силата и затова върху бедните хора по света. Богатите хора в световния юг също стават нервни. Действия, които бяха необятно приветствани на Запад – като замразяването на съветските задгранични запаси и глобите върху активите на съветските олигарси – изпратиха смразяващо обръщение за евентуалната заплаха от това да държите активите си в долари.

Щатският $, който си е извоювал интернационално доверие като “валута леговище “, в този момент наподобява по-малко безвреден за тези, които се опасяват, че един ден може да са част от геополитически спор с Вашингтон. Това визира изключително обичайни американски съдружници, като Саудитска Арабия, които са обект на рецензии по отношение на човешките права или потреблението на военна мощ.

След като де факто владетелят на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман беше забъркан в бруталното ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги, Байдън назова Саудитска Арабия парий. Въпреки че американският президент се опита да поправи връзките с престолонаследника, саудитецът явно нито е дал прошка, нито е не запомнил унижението, а се сближава с Китай.

Притесненията по отношение на евентуалните наказания на Съединени американски щати в бъдеще се изостриха още поради повишаването на напрежението сред Вашингтон и Пекин. Какво ще стане, в случай че Съединени американски щати в миналото се опитат да наложат на Китай финансови наказания в съветски жанр? Доларът е най-популярната валута за търговия, само че Китай е най-голямата комерсиална нация в света.

Вместо да въртят по-малко търговия с Китай, някои страни се стремят да търгуват по-малко в долари. Русия към този момент се е придвижила в тази посока по явни аргументи и Пекин предизвиква други, като Саудитска Арабия и Бразилия, да употребяват юана за двустранна търговия.

Съединени американски щати може да са прави, че войната в Украйна е битка с извънредно значение, само че в случай че те не съумеят да убедят или накарат останалата част от света да се съгласи, световната позиция на Америка може да бъде ерозирана.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР