Докато депутатите в Атина се готвят да одобрят сделка за

...
Докато депутатите в Атина се готвят да одобрят сделка за
Коментари Харесай

Бъдещето на Скопие: Как може друга държава да носи името Македония?

Докато депутатите в Атина се готвят да одобрят договорка за името сред Гърция и Македония, в доста европейски столици има облекчение, че 27-годишният дипломатически спор за името е към своя край, написа организация France Presse, представена от БГНЕС.
Но в гръцкия район Македония, където е било древногръцкото царство, прочуло се около Александър Велики, царува най-вече отвращение. " Как може друга страна да носи името Македония? Тогава какво сме ние? ", се чуди Елени, 39-годишна собственичка на магазин за сувенири. " Това е, като да ни лишават душата, нашата история и просвета ", прибавя тя.
Магазинът на Елени е на няколко метра от некропола на античните македонски царе във Вергина, на 485 километра северно от Атина, един от най-хубавите археологически обекти в Гърция. Сред заровените там македонски кралски особи е Филип II, бащата на Александър.
Споразумението, което се чака да бъде утвърдено в четвъртък, ще преименува съседа на Гърция на Република Северна Македония - стъпка, която съгласно държавното управление в Атина ще насърчи търговията и ще облагодетелства двете страни.
Критиците обаче споделят, че договорката, контрактувана с посредничеството на гръцкия министър председател Алексис Ципрас и македонския му сътрудник Зоран Заев, единствено ще сътвори комплициране и ще посее нови проблеми. Ключов миг за тях е признаването от страна на Гърция на македонския език и еднаквост на север от границата.
Много домове в това малко село са украсени със сини флагове, носещи Слънцето на Вергина, античен македонски знак, за който се счита, че е знак на кралското семейство на Филип. Но продавачката на сувенири Елени сподели, че множеството хора отвън Гърция са по-запознати с червено-жълтия байрак, признат от Скопие през 1995 година, който също носи слънце.
" Туристите идват от разнообразни европейски страни, които желаят да купят знамето на Македония. Когато им покажа (синьото) знаме, те ми споделят, че бъркам и че би трябвало да е алено и жълто ", отбелязва тя ядосано. " Това са постигнали нашите политици: да накарат хората да имат вяра, че Македония не е в Гърция! ", прибавя тя.

На север от границата има и съпротива против недоволството от промяната на името. Националистическите съдружници на Ципрас излязоха от държавното управление по-рано този месец поради договорката. Неговият ляв кабинет твърди, че митингите са раздухани от извънредно десни твърди групировки, а неколцина депутати даже споделят, че са получили закани със гибел.
Нова проява в това време е планувана за четвъртък в Атина. " Обесете предателите ", викаха няколко недоволни от промяната на името и против съглашението по време на митинг, извършен в северния гръцки град Верия тази седмица.
Местният кмет сподели на наброяващата към 1000 души навалица, че Гърция е била " притисната " за подписването на съглашението от нашите " по този начин наречени съдружници " Съединени американски щати и Германия. " Трябва да има референдум. Повечето гърци не желаят това съглашение. Скоро (македонците - бел. ред.) ще стартират да претендират за антични македонски градове ", твърди Никос Калайцидис, 37-годишен протестиращ.
В археологическия музей на Вергина локалните чиновници преглеждат с съмнение визити на туристически групи от прилежаща Македония, описа чиновник. " Ако имат гид с тях, ние изпращаме някой да разбере какво им е казано за археологическите находки ", разяснява специалистът. " Тъй като настояват, че приказват македонски, ние ги молим да прочетат това, което е написано на гръцките (древногръцки в действителност - бел. ред.) надгробни плочи ", прибавя служителят.
За множеството гърци Александър Велики е неразделна част от тяхното завещание - един от най-големите завоеватели в историята, който е свалил Персийската империя и е занесъл гръцката просвета до Египет и Индия през четвърти век преди Христа. По-късно римляните основават голяма провинция, наречена Македония, която включва елементи от модерна Албания, Македония и България. Впоследствие славяните се преселват в региона на днешна Македония през 6. век след Христа.

Ангелос Сиригос, професор по интернационално право в университета " Пантеон " в Атина, отбелязва, че въпросът с Македония е бездънен за гърците, защото страната е превзета три пъти през северната ѝ граница през последния век. " Гърците не са изключително обезпокоени от възможни иредентистки упоритости на Скопие, а от други задгранични сили, които биха могли да употребяват прилежащата страна, с цел да отстояват въздействието си в района, " споделя той.
При предшественика на Заев Никола Груевски, Македония разгневи гърците, като назова основното си летище и автомагистрала на Александър Велики. Правителството на Заев преразгледа македонската конституция, с цел да насърчи съглашението за смяна на името, и даде обещание да постави завършек на всяко заграбване на антични гръцки знаци.
Но доста хора към момента се опасяват, че това може елементарно да бъде анулирано от бъдеща администрация в Скопие. " Ние не можем да приемем това. Ще продължим битката си - даже в случай че това съглашение бъде утвърдено ", споделят още работещите в локалните заведения във Вергина.
Какво ще е бъдещето на Македония? Часовникът тиктака.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР