Докато Делхи и други големи градове достигнаха нови токсични върхове

...
Докато Делхи и други големи градове достигнаха нови токсични върхове
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Мръсният въздух може да е фатален за мозъка на бебетата

Докато Делхи и други огромни градове доближиха нови токсични върхове на смог, Организацията на обединените народи изрази паника за вредите, които предизвиква замърсяването на разрастващите се бебешки мозъци, споделя БГНЕС. УНИЦЕФ, организацията за децата на Организация на обединените нации, заяви, че Азия е причина повече от 16 милиона деца на възраст под 1 година да живеят в региони с тежко замърсяване – и то най-малко шест пъти над безвредните равнища. Индия оглави листата на страните с бебета в риск, следвана от Китай.

Сателитните изображения, употребявани за оценка на равнищата на замърсяване по света, откриха, че южноазиатските страни съставляват 12,2 милиона от общия брой наранени деца, само че има и все по-голям проблем в африканските градове.
„ Замърсяването на въздуха е обвързвано с астма, бронхит и други дълготрайни респираторни болести. Но все по-голям брой научни проучвания сочат евентуален нов риск, който замърсяването на въздуха основава за живота и бъдещето на децата: въздействието им върху развиващия се мозък ", написа УНИЦЕФ.

Докладът на организацията акцентира връзките сред замърсяването и фактори, в това число коефициент на просветеност и памет и поведенчески проблеми. И защото светът от ден на ден и повече се урбанизира, без съответни ограничения за отбрана и понижаване на замърсяването, повече деца ще бъдат изложени на риск в идващите години.

Ултра фините частици в атмосферата могат да увредят кръвно-мозъчната преграда - деликатната мембрана, която защищава мозъка от токсични субстанции. Увреждането й е обвързвано с заболяването на Алцхаймер и на Паркинсон при възрастните хора. УНИЦЕФ напомня и възходящия риск от фини частици от стоманени руди, който от ден на ден се среща в градското замърсяване. Наночастиците, които елементарно влизат в кръвообращението, са доста рискови за мозъка заради техния магнитен заряд и също са свързани с дегенеративни болести.

Авторът на отчета " Опасност във въздуха " Никълъс Рийс съобщи пред Агенция Франс Прес, че токсичното замърсяване " въздейства върху просветителното развиване на децата, техните мемоари, езиковите и двигателните умения ". Индийската столица затвори учебните заведения при започване на ноември, откакто лекарите оповестиха изключително състояние за публичното здраве, само че бързо ги отвори още веднъж, предизвиквайки яд измежду родителите. Те упрекнаха управляващите, че " играят със здравето на децата ". В Китай, където замърсяването на въздуха понижи продължителността на живота в индустриалния север с три години, държавното управление наложи на производителите да лимитират производството, с цел да се оправят със смога, съперничещ на този в Индия.

УНИЦЕФ прикани за повече старания за понижаване на замърсяването и също по този начин за по-малко излагане на деца на отровния смог, който през последните седмици постоянно доближава рискови равнища в индийските градове. Организацията прикани също за по-широко потребление на маски и системи за пречистване на въздуха.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР