Докато човек живее в най-стария жив град на Европа, винаги

...
Докато човек живее в най-стария жив град на Европа, винаги
Коментари Харесай

Осем прилики между пловдивската и шумерската цивилизация

Докато човек живее в най-стария жив град на Европа, постоянно има какво да научи. Например това, че се родеем с шумерите. Иначе за какво ще затваряме точно на Коледа и Нова година бул. " Цар Борис III Обединител ", с цел да можело сред двете платна на мястото на мантинелите да вдигнем шумерска кула. И от нея да открием Европейската столица на културата - самодейност, чиято цел сякаш бе да покажем пред чужденците личната си еднаквост и тукашните достижения и обичаи в културата и изкуството. И очевидно в шумерската кула ще има нещо филибарско, щом визионерите с креатива, гравитиращи към локалната власт, са избрали тъкмо нея за първото шоу от Пловдив 2019-а.

Досега знаех единствено, че де родеем с траките, а то корените ни били 7000 години обратно във времето. И имало доста общи неща сред пловдивската и шумерската цивилизация:

Първо - шумерите построяват една от най-загадъчните цивилизации в света. А планирането и построяването в града под тепетата е не по-малко загадъчно. И след 7000 години археолозите ще мъчат да намерят в него разумни връзки. Но едва ли.

Второ - шумерите за пръв път в Близкия изток стартират всеобщо да употребяват колелото. Пловдив не им отстъпва и в тази иновация - задоволително е да забележим колелото до Водната палата или пък цялата 60-километрова мрежа от велоалеи за колелета.

Трето - избирайки да живеят сред Тигър и Ефрат, шумерите имали огромни проблеми с наводненията. А в Пловдив не е нужно и Марица да приижда, с цел да имаме сходни страдания. Достатъчно е да повали 1 час и с изгледа от градските булеварди можем да онагледим потопа. С образователна цел.

Четвърто - сблъсквайки се с водните бедствия, шумерите основали легендата за Зиусудра. В града под тепетата пък при аналогични условия създадохме легендите за Водния цикъл, каскада Въча и обходния колектор.

Пето - шумерските градове се управлявали от цар сановник и цар строител. А на Пловдив в най-новата му история му върви късметлийски на кметове, които съчетават две в едно: с цел да бъдеш цар на градежите, в публичен и персонален проект, би трябвало да имаш гения на сановник, който единствен поддържа връзка и предугажда желанията на боговете.

Шесто - шумерите възпяха най-известния си водач в „ Епос за Гилгамеш “. И Пловдив безспорно ще го възпее, само че за сходен героичен екстаз би трябвало отдалеченост във времето. Макар че най-приближените на локалния Гилгамеш не мислят по този начин.

Седмо - основното достижение на шумерите е клинописът. Пловдив е заслужен последовател на традицията, като клинописът не е стеснен до глинени плочки, а се шири по стени, здания, огради, из културно-историческото завещание в Стария град, че и по скалите на Сахат и Джендем тепе.

Осмо - шумерите са изобретили печената тухла. Тук също се родеем с тях по времето на огромните Калпакчиеви. Напоследък обаче нещо сме се разпъркали, тъй като в Пловдив се изобретява основно огледално стъкло, в което може би ще се огледат новите бизнесмени.

А какво са имали нашите антични роднини от Тигър и Ефрат, дето ние в Пловдив го нямаме? Познахте - нямаме си шумерски храм. И по тази причина напълно скоро ще го имаме. Ще е на пъпа на града, повдигнат върху платформа на най-централния бул.. Един знак, толкоз обичаен за града, напълно в българската традиция, величествена историческа отпратка към дедите ни от Тигър и Ефрат, нагледна връзка на пловдивската цивилизация с шумерската. Благословен да бъде мозъкът, който пръв е бил осенен от тази патриотична концепция. Шумерските ни предшественици ще му бъдат постоянно признателни.

Какъв по-добър старт към европейската просвета от една шумерска кула. Да зашеметим европейците с родовия си корен от земите на Тигър.

За да е шоуто по-убедително, предлагам на върха на кулата да покачим някоя певица, с чието осъществяване да обявим началото на Европейската столица на културата.

Коя певица ли? Ами онази, дето припяваше на Радо Шишарката в " Ой, тигре, тигре... ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР