Докато човечеството търси алтернативи на антибиотиците и се опитва да

...
Докато човечеството търси алтернативи на антибиотиците и се опитва да
Коментари Харесай

Антибактериалната защита на животните – пример за човечеството

Докато човечеството търси други възможности на антибиотиците и се пробва да сътвори ваксина против нови инфекции, животните се пазят с естествени средства. Сред най-оригиналните са антимикробен коктейл от 45 субстанции, симбиоза с дребни паразити и дори санитарни погребения.

За да избави личинките си от микроби, осите от типа пчелен вълк (Philanthus) употребяват примес, която не е променяна в течение на 68 милиона години.
Женските отглеждат върху антените си бактерии от типа Streptomyces, които създават антибиотици. Този медицински коктейл може да съдържа до 45 разнообразни субстанции против заразяване. Без него евентуално популацията на осите би била доста по-малка.

Още до момента в който построява дупката, където снася яйцата, грижливата майка оставя по стените потребните бактерии Streptomyces, които по-късно ларвата втъкава в пашкула си. Така стрептомицетите я защищават от плесен и бактерии. Когато осата се излюпи от какавидата, тя събира потребни микроорганизми от пашкула в жлезите на антените си.

Отчитайки обстоятелството, че тази антибактериална примес не се е променяла в течение на съвсем 68 милиона години, учените считат, че възможностите за появяването на патоген, който да бъде резистентен на тази противомигробна отбрана, са минимални.

Меча услуга

Кафявите мечки могат умерено да ядат сурово месо и мърша, без да се опасяват от съдбовни инфекции, с помощта на бактериите в устата им.
Учени са отделили от мечата слюнка амикумацин – антибиотик, който работи против причинителите на едни от най-устойчивите инфекции – златистия стафилокок.

Човешко заравяне

Черните култивиран мравки (Lasius niger) пазят представителите на типа, като утилизират труповете на мъртвите си събратя. Австрийски биолози са открили, че в случай че една от цариците, основала колония, се разболее и почине, здравите мравки я раздират на части, които закопават или изхвърлят от гнездото.

Причината за това е, че огромен брой инсекти, инфектирани с гъбички или с патоген, могат бързо да пренесат инфекцията на останалите. Затова мравките – работнички се грижат една за друга и се почистват.

В поредност от опити учените открили, че с цел да избегнат този печален сюжет, женските построяват гнезда дружно и в случай че някой почине, се отървават от тялото. Те разкъсвали на части натрупа, отделяйки пипалата и обособените елементи на тялото, а някои умрели мравки били заравяни в земята. Разбира се, най-лесно било царицата майка просто да изхвърли натрупа от гнездото още преди отделяните спори на патогенната гъба да станат рискови за популацията.

Рибен въпрос

При сьомгата инфекциите се предизвикват основно от рибни въшки - ракообразни от типа Lepeophtheirus Caligus. За профилактика тя употребява дребни рибки, които се хранят с паразитите и извършват ролята на санитари. Както открили норвежките откриватели, които са пуснали чистачи при сьомгата, един губан е в положение да почисти 100 паразита, което е задоволително за поддържането на здравето на 150 сьомги. За час и половина той може да изяде 45 въшки от две риби по едно и също време. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР