Докато човечеството се чуди как да спаси планетата от целия

...
Докато човечеството се чуди как да спаси планетата от целия
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция, ClearSpace-1 и първият робот за почистване на космоса

Докато човечеството се чуди по какъв начин да избави планетата от целия отпадък, който сме основали от настъпването на индустриализацията насам, мнозина не помнят за още едно място, чието разчистване е наше обвързване - Космоса.

В момента към Земята обикалят над 170 милиона части отпадък, които са се образували от неактивни и разрушени спътници, боклуци от ракети и частици отлепена от спътниците и ракетите багра.

От Европейската галактическа организация (ЕКА) оповестяват, че сега над нас летят към 2000 дейни спътника и над 3000 дефектирали такива.

Въпреки че този отпадък е незабележим за нас, той съставлява сериозна опасност за всичко живо на планетата, защото може да провокира пагубни конфликти сред спътници и други галактически апарати.

Наскоро ЕКА заяви, че има намерение да изпрати в Космоса първия робот, който ще е претрупан със задачата да почиства галактически парчета.

Конкретната цел на задачата ClearSpace-1 е да събере от близкия Космос част от ракета на галактическата организация, която от 2013 година насам се носи в пространството над нас.

Роботът е оборудван със специфични " ръце ", с които да се захване за боклука и да го повлече назад към земята. При нахлуване в атмосферата и роботът, и частта от ракетата, ще изгорят, преди да доближат земната повърхнина.

Бюджетът на задачата възлиза на 100 милиона евро, което е много сериозна сума, както можем да се досетим и сами.

Именно високата цена на сходни задачи и неналичието на организации, които са подготвени да я платят за момента са главните аргументи да не чистим Космоса по-активно. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР