Докато британските политици водят вътрешна война, времето до Brexit бързо

...
Докато британските политици водят вътрешна война, времето до Brexit бързо
Коментари Харесай

Към Brexit с широко затворени очи

Докато английските политици водят вътрешна война, времето до Brexit бързо изтича

© Reuters - Втори референдум към момента е малко евентуален, само че самият факт, че се разисква, е сигнал какъв брой плашещ е хаосът в английската политика.
- Постигането на договорка с Европейски Съюз е комплицирано, само че същинското главоболие за Тереза Мей е да " продаде " контрактуваното на войнстващите депутати в английския парламент.
- Ако Народното събрание се провали с Brexit, нов референдум може да влезе в дневния ред. Но той няма да излекува раните от първия. Още по тематиката
Денят, в който Лондон одобри действителността

Британският министър председател Тереза Мей призна, че единственият прагматичен метод е " мек " Brexit
12 юли 2018
Колко ще боли Brexit без договорка

Въпреки че неуспехът на договарянията сред Англия и Европейски Съюз към момента е малко евентуален, само че за него се приказва все по-често
12 окт 2017
Сбогом и платете милиардите

Разводът сред Англия и Европейския съюз ще бъде тежкък и противен
30 мар 2017

По това време предходната година поддръжниците на втори референдум за Brexit изглеждаха като обезверени лунатици, които отхвърлят да одобряват действителността. Тази седмица лондонският кмет Садик Хан стана следващата обществена фигура, която застава зад концепцията.

Повторно гласоподаване към момента е малко евентуално, само че самият факт, че се разисква, е сигнал какъв брой плашещ е хаосът в английската политика в миг, когато договарянията с Европейски Съюз по изискванията на развода влизат в решаваща фаза. До 29 март 2019 година - датата, когато Англия би трябвало да напусне съюза - остават по-малко от 200 дни. Неформалната среща на върха на водачите на Европейски Съюз в Залцбург тази седмица беше стартовият сигнал за финалния спринт по Brexit. Проблемът е, че каквато и договорка да успее да реализира министър председателят Тереза Мей с Европейски Съюз, не е по никакъв начин несъмнено, че ще успее да я прокара през кипящия парламент в Лондон. Ако духовете не се успокоят, Мей ще има три разновидността за излизане от патовата обстановка - да сплаши бунтовните депутати с вероятността Англия да изпадне от Европейски Съюз без никакво съглашение и по този начин да ги принуди към компромис, да свика нови избори, които да произведат по-разумен парламент или да трансферира горещия картоф още веднъж към британците с втори референдум.

Спринт към договорка

Хореографията на развръзката сред Европейски Съюз и Обединеното кралство е относително ясна - след Залцбург ще има специфична среща на върха за Brexit в средата на ноември. Там би трябвало да бъдат признати два документа - контракт за излизане на Англия от Европейски Съюз и съглашение за бъдещите връзки сред Лондон и Брюксел. Първият документ е значително подготвен, като най-голямата спънка за завършването му остава въпросът по какъв начин да остане отворена границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия (която след Brexit ще бъде единствената сухопътна граница сред Обединеното кралство и ЕС). Очертаването на връзките след развода обаче едвам стартира и най-вероятно ще бъде призната единствено мъглява и необвързваща политическа декларация, която включва елементи от " проекта от Чекърс ", препоръчан от Мей.

Натискът за договорка през ноември е мощен и холандският министър председател Марк Рюте твърди, че желае всички да останат цяла нощ " до момента в който се завърши ". Ако въпреки всичко не се получи, евентуално ще има още една среща на върха през декември или януари.

Колкото и да са комплицирани договарянията с Европейски Съюз, те в действителност са по-лесната част за Тереза Мей. Истинското главоболие за нея ще бъде да " продаде " постигнатото на войнстващите депутати в редиците на личната си Консервативна партия. " Много е просто. Това не са договаряния сред Европейски Съюз и Англия. Каквото би трябвало да бъде контрактувано, е контрактувано. Това са договаряния в Лондон сред искащите да изоставен Европейски Съюз и искащите да останат ", обобщава шефът на Световната комерсиална организация и някогашен еврокомисар Паскал Лами, представен от в. Financial Times.

Всички против Мей

В момента Мей и нейният " проект от Чекърс ", който предлага вид на " мек " Brexit, са атакувани от всички страни. Проевропейските английски политици мислят, че той е по-лош от оставане в Европейски Съюз и не харесват концепцията Англия да бъде в единния пазар за артикули, само че не и за услуги. Яростните евроскептици не харесват вероятността Англия да продължи да се подчинява на регулациите на Брюксел, с цел да може да има безпроблемна търговия с Европейски Съюз. Самият Европейски Съюз се съмнява дали проектът въобще е работещ и счита, че той би подкопал единния пазар.

" Планът е компромисно предложение и не е изненада, че не се радва на известност. Да, и двата лагера в Народното събрание не го харесват. Въпросът е каква е алтернативата и за момента няма работеща такава ", показва пред " Капитал " Стивън Бут от аналитичния център Open Europe. Шумните критици на Мей като водача на анти-Чекърс фракцията измежду торите Джейкъб Рис-Мог и някогашният външен министър Борис Джонсън, който упреква Мей, че проектът й е като " жилетка с експлозиви ", раздират нейните оферти при всеки комфортен мотив. Но не оферират свои, тъй като, както признаха предходната седмица, просто нямат смислени такива.

" Едно от най-големите достолепия на " проекта от Чекърс " е, че въобще съществува. А тези, които не го харесват, не са поставили нищо на масата ", споделя пред " Капитал " доктор Саймън Ъшърууд, политолог от University of Surrey и зам.-директор на плана UK in a Changing Europe. Според него това е част от тактиката на Мей - когато се стигне до гласоподаване в Народното събрание, тя ще може да каже: " Това е единствената договорка, която имаме на масата. Така че вариантите са тази договорка или никаква договорка. "

Прогнозата на Стивън Буут е, че откакто Тереза Мей внесе в Народното събрание постигнатото с Европейски Съюз съглашение, нещата най-вероятно ще се развият по следния метод: " Ще има инфарктно гласоподаване. Някои консервативни депутати ще гласоподават " срещу ", само че ще са по-малко, в сравнение с се декларират в този момент. Ще има обаче и лейбъристи, които ще гласоподават " за ". И може би това ще е задоволително, с цел да мине. "

Кой ще има финалната дума

Ако въпреки всичко гражданската война измежду консерваторите и мъглата измежду лейбъристите провали този сюжет, концепцията за втори референдум може да влезе в дневния ред. Засега тя се поддържа от обособени политици, профсъюзи и звезди, само че няма поддръжка от двете огромни партии. Тереза Мей е безапелационна, че втори референдум е изключен " при всевъзможни условия ". Лейбъристите за момента настояват, че всички варианти би трябвало да бъдат отворени - в това число нови избори и референдум - в случай че Народното събрание не успее да прокара договорка за Brexit. Ключов миг ще бъде конференцията на лейбъристите идващия уикенд, когато евентуално ще има опит повторното допитване да бъде признато като публична партийна позиция.

Аргументи за изправителен на вота от лятото на 2016 година не липсват, като най-силният е, че хората би трябвало да имат глас по финалната договорка, която може да е доста по-различна от това, което са си представяли - и са им представяли - преди две години. Оттам нататък обаче стартират въпросите, като главният е защо ще бъде новият референдум - дали ще е избор единствено сред овакантяване със договорка или без, или да се добави и трета алтернатива за оставане в Европейски Съюз. При всички случаи Европейски Съюз ще би трябвало да има предпочитание да даде на Англия повече време, а при втория вид - и единодушие, че Brexit е обратим.

" Евентуален референдум може да е потребен, само че при доста лимитирани условия - в случай че Народното събрание се провали, само че след допитването Мей е способна да се върне и да договаря още с Европейски Съюз. Но при други условия не би имал логичен резултат и ще наподобява като губене на време. В този случай Европейски Съюз надали би желал да удължава нещата ", счита Саймън Ъшърууд. Още повече че никой не би могъл да знае какъв ще е резултатът от новото допитване, което вещае още безпорядък и неустановеност.

" Най-големият проблем с втория референдум е, че той не би решил въпроса. Освен това ще нанесе вреди на вътрешната политика и ще раздра на части консерваторите и лейбъристите. И главният риск е, че ще затънем в нов интервал на дебатиране със себе си ", споделя Стивън Буут. Ако референдумът завърши с дребна разлика, Англия ще си остане все по този начин разграничена. Колко по-добре би било политиците й да се вземат в ръце и да й спестят удължение на мъката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР