Докато болница Лозенец през последните няколко седмици е обект на

...
Докато болница Лозенец през последните няколко седмици е обект на
Коментари Харесай

Докато проверяват болница „Лозенец“, родители питат: Кой ще спасява децата ни?

Докато болница " Лозенец " през последните няколко седмици е обект на обвинявания и инспекции, родители чакат със свити сърца да схванат следва ли и какво тъкмо бъдеще за децата им.

Във Фейсбук даже се появи, в която точно родители на деца, трансплантирани в Правителствената болница, приканват да се спрат нападките против лекарите там, тъй като това ги разсейва от тяхната съществена функционалност - да избавят човешки животи.

Но до момента в който инспекциите по всички обвинявания покажат има ли отговорни, на карта са заложени детски животи.

 Новият началник на болница Виж още

Такъв е казусът с 8-месечната Александра, която чака чернодробна трансплантация. Тя е имала двумесечен престой в болница " Лозенец ". По думите на майка ѝ трансплантацията трябвало да бъде осъществена незабавно, само че се оказало, че бащата не е подобаващ. А от концепцията за лекуване в чужбина фамилията се отказало, защото им обяснили, че с цел да заминат, им би трябвало донор, какъвто те нямат.

Преди дни детето подвига температура и когато се обръщат към Правителствена болница още веднъж, от там им споделили, че няма места, споделя майка ѝ. В момента тя е обезпокоена, защото е отвела детето в Спешното в Кюстендил, където им изписали други медикаменти, разнообразни от тези, изписани им в " Лозенец ". " Не знам реакция от медикаментите ли прави или какво се случва ", показа пред Dir.bg Славяна Руменова.

Настоящият началник на лечебното заведение доктор Радосвет Горнев удостовери пред Dir.bg, че момиченцето е лекувано там, било е в нормализирано положение и в този момент ѝ е нужна незабавна трансплантация: " Тя е подадена към НЗОК за трансплантация за център в чужбина заради това, че татко ѝ не е подобаващ за донор по медицински показания. Има съответните решения на лекарски комисии и документите са в отдела на Здравната каса, който се занимава с лекуване на деца в чужбина. Оказали сме цялостно подпомагане, подкрепено с здравна документи и с нормативните процедури, свързани с кандидатстване за осъществяване трансплантация по неотложност, тъй като бебето е в напреднал етап на чернодробна непълнота ".

По думите му обаче повода, с цел да не бъдат признати още веднъж в Правителствена болница е, че бащата е настоял цялото семейство да остане там, а такава процедура няма и се приема единствено един компаньон. Освен това по-рано майката и детето напуснали лечебното заведение по волята на бащата. Близки пазят решението им с отчаянието от новината, че занапред би трябвало да чакат трупен донор.

Друг проблем, за който родители сигнализираха Dir.bg, е обвързван с дете, което сега се намира в интензивното поделение на лечебното заведение. Момченцето, към момента ненавършило две години, получава затруднения от изкарана Коронавирус зараза, откакто сполучливо е получил черен дроб в лечебното заведение.

" Излекувахме Коронавирус и го оперирахме след поредност от тежки затруднения, свързани с инфекцията, имуносупресията и тежкия посттрансплатационен интервал. В момента той е в устойчиво положение. Отново въз основата на следващо затруднение, се нуждае от процедура, която може да се извърши в профилиран детски гастроентерологичен център, който има опция да извърши тази процедура, с цел да се отбрани жлъчната анастомоза. По процедурата се реферират центрове, които един път приемайки уговорката, те ще извършат това нещо. Единствената опция това да се случи тук, е съответните експерти - детски гастроентеролози, които се занимават с инвазизна техника, да дойдат на място, само че това е въпрос на логистика. Такива колаборации и взаимоотношения ще са обект на мои бъдещи задължения ", изясни ръководителят на лечебното заведение доктор Горнев.

 Болница Виж още

Той е безапелационен: " Не сме отказали лекуване и промяната в управлението няма отношение към ориста на тези две деца. Напротив в незабавен порядък изпълняваме това, което нормативната уредба ни споделя ".

Дали лекуване е отказано или не и дали промяната на управлението на лечебното заведение касае тези два съответни случая, родителите на към този момент трансплантирани деца не се наемат да кажат. Те обаче са безапелационни: " Не бива да се постъпва по този начин с лекари, които са давали всичко за нашите деца. Ние сме майки, които имаме желанието да подкрепим болница " Лозенец ", целия лекарски екип, извършващ трансплантациите, всички педиатри и цялото педиатрично поделение, тъй като и нашите деца, които са към този момент трансплантирани, също зависят от тях. Ако тези хора ги няма, нашите деца няма кой да ги прегледа, да ги изследва или да им обръща вниманието, от което се нуждаят, защото те са една концепция по-специални деца " - думите са на Маргарита Цикалова, която управлява групата във Фейсбук.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР