Докато беше премиер на Италия, Матео Ренци често влизаше в

...
Докато беше премиер на Италия, Матео Ренци често влизаше в
Коментари Харесай

Матео Ренци предлага Ангела Меркел да оглави Европейския съвет

Докато беше министър председател на Италия, Матео Ренци постоянно влизаше в конфликти с немския канцлер Ангела Меркел по разнообразни въпроси - от фискалната дисциплинираност до миграцията. Въпреки това в новата си книга, която излиза на пазара в четвъртък, той твърди, че Меркел би трябвало да бъде ръководител на Европейския съвет, показва Българска телеграфна агенция, базирайки се на в. Financial Times.

В книгата си UnТaltra strada: Idee per l`Italia di domani („ По различен път: Идеи за утрешна Италия “) Ренци хвали Меркел като най-подходящия претендент за правоприемник на полския политик Доналд Туск. Освен това той счита, че канцлерът би трябвало също да поеме управлението и на европейската дипломация, откакто досегашните висши представители на Европейски Съюз по външната политика не са били „ на висотата на упованията и на ролята, която би трябвало да играе Европа “.

В Берлин се вършат разнообразни догатки за бъдещето на Меркел след приключване на мандата й като канцлер в края на 2021 година, само че се чака тя по-скоро да се отдръпна от политиката, в сравнение с да се стреми към нова роля в Брюксел. Подкрепата на Ренци демонстрира какъв престиж е тя даже в тези елементи на Европа, където беше най-критикувана, отбелязва в. Financial Times.

В книгата си Ренци се изрича сериозно за сегашния началник на европейската дипломация - италианката Федерика Могерини, за чието назначение през 2014 година той персонално спомогна. Влиянието й върху европейската външна политика за жалост е близо до нулата по съвсем всички значими тематики, отбелязва някогашният министър председател и споделя, че частично се усеща виновен.

Ренци похвали и френския президент (с който нееднократно са го сравнявали поради младостта и централизирания им политически стил), изтъквайки, че Еманюел Макрон ще е най-важният глас, когато се взема решение кой да поеме най-важните постове в идващия състав на Европейската комисия.

„ Според мен Еманюел Макрон ще играе решаваща роля в комплицирания европейски институционален пъзел. Днес Макрон е най-силният водач, с който Европа може да се похвали, и думата му ще бъде основна при всички значими назначения ", написа Ренци.

Четиридесет и четири годишният някогашен министър председател сега е сенатор, само че при идването си на власт през 2014 година беше най-младият министър председател на в историята на Италия, оповестява още Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР