Докато България влиза в период на сериозна политическа динамика, която

...
Докато България влиза в период на сериозна политическа динамика, която
Коментари Харесай

Светослав Иванов : Кажете зеле! Американците залагат на дълъг живот на служебния кабинет

" Докато България влиза в интервал на сериозна политическа динамичност, която занапред ще разпростира своя капацитет, с интерес можем да погледнем на събитията у нас през призмата на дипломатическата активизация, на която ставаме очевидци.

Назряващ скандал с подслушване, банкови заеми за стотици милиони, несъбрани вземания от данъчните. И на този декор няколко феномени, които заслужават своя сериозен разбор.

В седмицата на откриването на новия 45-и парламент, който към този момент си е напряко остарял, тъй като е в историята, до момента в който всеобщо се питахме кой здрав, кой болен и кой по какъв начин ще се закълне, американската посланичка Херо Мустафа се срещна с президента Румен Радев.

Кратка среща с къс текст след нея: Обсъждали се " тематики от дневния ред на двустранните връзки, както и идното домакинство на страната ни на самодейността " Три морета ".

" Три морета " е относително нова самодейност, към 6-годишна, която включва всички страни, живели зад Желязната завеса в района, плюс Австрия. Основната цел е опълчване на въздействието на Русия и Китай посредством възстановяване на свързаността. Като споделям " съгласуваност ", имам поради и газовата съгласуваност, и градежа на нова инфраструктурата.

В понеделник американската посланичка към този момент позираше дружно със служебния министър на външните работи Светлан Стоев и икономическия министър Кирил Петков. В четвъртък Херо Мустафа към този момент се усмихваше паралелно до министъра на финансите Асен Василев и новия шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов. И то в кабинета на последния в приходната организация, където американски дипломат влезе за първи път. Няколко часа по-късно Херо Мустафа към този момент беше дружно със здравния министър.

Това идва да покаже новия метод на Държавния департамент към България. Американското посолство излезе с позиция при началото на митингите в София през лятото, наблягайки на 13 юли 2020: " Ние поддържаме българския народ в устрема му за повишение на доверието в демократичната система и поощряване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона. "

В идващите месеци последваха арести на хипотетична съветска шпионска мрежа на българска територия. Бяха изгонени съветски дипломати.

Прокуратурата съобщи, че има съветски жители, които са съпричастни към гърмежи на военни хранилища на българска територия. Всичко това трябваше да убеди американците, че предходното българско държавно управление е правилен сътрудник и на новата администрация в Белия дом. Партньорство, засвидетелствано преди години и с покупката на F-16.

Голямата картина обаче внезапно се промени.

Признавайки геноцида над арменците в Османската империя от 1918 година, Вашингтон направи дипломатическа проява, че няма да толерира продължаващото доближаване на Турция с Русия. Сигналът към Турция беше явен, само че с признаването на геноцида Белия дом се пробва да отдалечи Армения от орбитата на Москва, тъй като Русия поддържаше Ереван в спора в Нагорни Карабах.

Това е сигнал, който би трябвало да бъде разчетен в целия район, тъй като визира и България.

Американците демонстрират, че биха работили с президента Румен Радев, който съгласно предходните ръководещи имаше имидж на човек, непосредствен до Москва, само че интензивността в " Три морета " демонстрира съществено разбъркване на геополитическата му ориентировка.

Вашингтон демонстрира, че по този начин и не е приел обясненията, които слушаше с години от София, че „ Турски поток “ в действителност бил " Балкански ". За американците той беше и си остава съветски, и това е един от огромните проблеми на предходната власт, за който сега си заплаща и цената.

Именно това е задачата на " Три морета ". Един от плановете да вземем за пример е за изграждане на пристанище за полутечен газ, да вземем за пример от Съединени американски щати в Хърватия. Или оптични кабели по дъното на трите морета, които са нужни да бъде задвижена 5G инфраструктурата, което да възпре китайската софтуерна агресия. Става въпрос за големи планове и ужасно доста пари. И е нужна власт, с която може да се приказва по тези тематики.

Ако България влиза в интервал на политическа турбуленция с неразбираема развръзка, американците се нуждаят от разговор с хората, които ще вземат решенията. В този смисъл, хоризонтът пред служебното държавно управление може да надвиши двата месеца живот. Ако след 11 юли политическата настройка не се отличава от картината, която гласоподавателите начертаха на 4 април, служебният кабинет може би ще има по-дълъг живот.

Изглежда, американската дипломация сега залага навръх тази догадка. Затова - Кажете, зеле. Срещите и фотосите занапред предстоят. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР