Докато България маневрираше и спеше за „Турски поток“, Турция пое

...
Докато България маневрираше и спеше за „Турски поток“, Турция пое
Коментари Харесай

Анатолий Карпов: Турция пое инициативата за „Турски поток“

" Докато България маневрираше и " спеше " за „ Турски поток “, Турция пое самодейността ", това сподели международният първенец по шахмат Анатолий Карпов след среща с ръководителя на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов.

Лидерът на столичните социалисти изигра партия шах със международния първенец.

„ Сега зависи от България. Ако България не желае да получава облага от преноса на газ към Западна Европа, значи ще бъде открито друго решение, въпреки и България да бъде най-бързото и най-разумно такова “, сподели още Карпов. На въпрос по какъв начин да бъде тълкувана визитата му на Балканите и дали е специфичен делегат на президента Владимир Путин и дали има връзка с „ Турски поток “, Карпов уточни: „ Нямам никакви поръчения и моето пътешестване не е с формален темперамент “.

Потвърдих желанието на Българска социалистическа партия, че „ Турски поток “ би трябвало да мине през България и че АЕЦ „ Белене “ е необратим план, сподели ръководителят на Градския съвет на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов след срещата с Анатолий Карпов. „ Обсъдихме разнообразни области, най-много културното съдействие, опциите за по-отчетливо наличие на съветската просвета и изкуство в България, по-специално в София ", съобщи той.

" Знаете, че това е една остаряла концепция, която в последните години се опитваме да осъществяваме. София има потребност от съветска книжарница, съветско кино. Място, където да се задоволи гладът за съветска просвета ", разяснява Паргов. " Не пропуснахме да потвърдим една наша позиция след 2014 година на Българска социалистическа партия, която и нашите представители от Градската организация показват, а точно анулация на глобите против Русия, тъй като както и той се изрази до момента в който Европа е объркана от тези наказания, скована, а Русия плаче, Америка се смее “, уточни Калоян Паргов. Според него страни като България, които са на опашката на Европейски Съюз, най-тежко понасят тези наказания.

„ Говорихме, че би трябвало да се стартира от програмата „ Еразъм “, която поради глобите не разрешава на учени и културни дейци от двете страни да имат засилен продан и връзка, което единствено по себе си е загуба “, добави ръководителят на Градския съвет на Българска социалистическа партия – София. „ Може би една значима позиция, която от ден на ден ни вълнува – Европа без нуклеарни оръжия, Черно море – зона на мир и сигурност, демилитализирана зона “, добави още той.

„ Поговорихме малко за стопанска система, за търговия, глобите се отразяват с негативен знак на всички. Ако погледнем стокообмена сред Русия и Европа, или в частност сред Русия и България ще забележим разликите с предходни години “, съобщи Калоян Паргов. Той добави, че са наранени области, в които България обичайно е участвала на съветския пазар.

Във връзка със обстановката в Българска социалистическа партия, Паргов уточни: „ Тъй като сме на шахматна вълна, мога да кажа, че сегашната партия шах, дали ще има шах с топа, шах с пешката, то тя ще продължи в границите на по-дълъг интервал, в сравнение с някой може да си показа. Като един самобитен вътрешнопартиен шампионат. Единственото, на което се надявам на 16 юни да не сме в обстановка цугцванг “, добави още той.

Анатолий Карпов разяснява и връзките си с балканските страни и добави, че за първи път е станал международен първенец през 1972 година в Скопие. „ На Балканите ме познават във всяка страна, освен това ме познават доста добре. Много добре познавам Балканите, тъй като през първото ми пътешестване до Скопие през 1972 година посетих стотици градове във всички балкански страни. Що се касае до икономическите връзки, сега, в който политическите връзки престанат да бъдат спирачка, то те ще вземат своето “, сподели още Анатолий Карпов.

„ Тъй като преди два дни бях в Сърбия, през вчерашния ден в Северна Македония, през днешния ден пристигнахме с кола от Скопие в София, а на следващия ден към този момент на дневен ред е Турция, където имаме желание да открием дом на мира и дружбата на Егейско море. В рамките на този дом на мира и дружбата по всяка възможност ще възникне шахматната академия „ Анатолий Карпов “, уточни Карпов.

Според него преди всичко се вижда нуждата от активизация на съдействието в културната област, а по-късно в икономическата. " За страдание, глобите съставляват една доста сериозна спирачка на нашите връзки и контакти. В отговор на тези наказания Русия беше принудена да отговори с контрасанкции и това доста съществено се отрази на стокообмена. Като цяло има доста огромни вероятности за развиването на съдействието, изключително в региона на енергетиката ", съобщи той.

" Имаме голям териториален общ интерес – това е Черно море. Ние сме длъжни да защитим екологията на нашето общо море. Надяваме се също по този начин да се възвърне морската връзка сред България и Русия “, уточни Анатолий Карпов.

Той акцентира, че към този момент няколко години от съветска страна се приказва, че би трябвало да бъде възобновен и пуснат фериботът от Варна или Бургас за Русия, което е от съвместен интерес. „ С един ферибот съветските жители биха достигали България по-лесно, с цел да могат да прекарат тук лятната си отмора. Това е стопански интерес за България “, добави още Карпов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР