Докато бъдещето на Великобритания в или извън Европейския съюз е

...
Докато бъдещето на Великобритания в или извън Европейския съюз е
Коментари Харесай

„За” и „против” брекзит: Управляващи и опозиция се прицелиха във възрастните британци

Докато бъдещето на Англия в или отвън Европейския съюз е по-несигурно и от политическата орис на премиера ѝ Борис Джонсън, английската Консервативна партия употребява „ Фейсбук” реклами (Facebook ads), с цел да настройва популацията в поддръжка на брекзит, разкрива изследване на Би Би Си.
Снимка: Screenshot bbc.com
Според данните хората на Борис Джонсън са таргетирали в своята акция за влияние върху публичното мнение по-възрастното население на Англия, над 45-годишните.

Опозицията също влага немалки суми в пропагандиране на своите визии за оставане или излизане от Европейски Съюз, като главният съперник на ръководещите още веднъж слага акцент върху по-възрастния електорат.

Консерватори

Рекламите на Торите (както са наричани депутатите от Консервативната партия) подлагали на критика опозиционните водачи за това, че желали да „ пренебрегват резултата от референдума за брекзит”, като апелът е „ Не ги оставяйте да им се размине”.
Снимка: Screenshot bbc.com
В цялостна диаметралност са били рекламите, ориентирани към младите. Те са засягали тематики като публичен ред и психическо здраве.

В средата на септември Консервативната партия е платила за 691 реклами във „ Фейсбук” – най-вече от всички партии в Обединено кралство. Повечето от тях са били идентични или с минимални разлики.

Общо рекламите са били видени сред 0,5 млн. и 2,6 млн. пъти. От политическата мощ настояват, че доста от акциите към този момент са неактивни, въпреки да не престават да се появяват.
Снимка: Screenshot bbc.com
Според Би Би Си най-малко 93% от хората, видели рекламите, критикуващи последователите на оставане в Европейски Съюз, са били на възраст 45 година и нагоре. Освен това статистиката посочила, че множеството реклами са били пуснати, откакто Борис Джонсън беше определен за министър председател на страната.

Лейбъристи

Освен ръководещата партия, други политически организации също употребяват сходен вид показване. Общият брой на рекламите, за които е платила Лейбъристката партия, е 276. Основна тематика е брекзит, като са наранени въпроси като околната среда и ловът на лисици.

При тях също съществена целева група са хора над 45 години, само че процентът е по-нисък – 68%. Не се виждат и огромни разлики в рекламите по отношение на възрастта, няма съответни послания, които да са ориентирани към по-младите.
Снимка: Screenshot bbc.com
Въпреки това се вижда разлика в процентите по отношение на пола. Поне 73% от рекламите за лов на лисици са били показвани на дами, а 60% от мъжете последователи на Лейбъристите са виждали реклами за идни парламентарни избори.

Либералдемократи

Партията на либералдемократите е пускала минимум реклами, а главната тематика остава същата – брекзит.
Кметът на Лондон стопира рекламата на нездравословни храни в публичния превоз Забраната се отнася както за наземния превоз, по този начин и за метрото
При тях се вижда контрастност по отношение на Консервативната партия. Рекламите са били ориентирани главно към по-младото население и са били за прекъсване на брекзит.
Снимка: Screenshot bbc.com
Част от „ Фейсбук” рекламите на партията са ориентирани към привличането на нови членове.

Как работи това?

Рекламите на обществената мрежа дават опцията да се избере т.нар таргет група по отношение на пол, възраст, местоположение и ползи. Например, избрана реклама може да бъде ориентирана към мъже, живеещи в София, които се интересуват от футбол.
И в летните месеци българските политици се популяризират във „ Facebook ” Какво можем да разберем за идните локални избори от спонсорираните им изявления
През 2018 година „ Фейсбук” пусна рекламна библиотека, с цел да направи политическите реклами по-прозрачни. Библиотеката може да се употребява за търсене на избрани реклами в избрана страница. Освен това може да се направи информация кой е платил за нея и каква група от хора са я видели.

Информацията не е съответна (т.е не се вижда какво например Георги Георгиев е видял), само че дава много прецизен ориентир.

Цялото изследване може да намерите тук.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР