Докато анализирали направени с космическия телескоп Чандра снимки на далечни

...
Докато анализирали направени с космическия телескоп Чандра снимки на далечни
Коментари Харесай

Открити са признаци за неравномерно разширение на Вселената

Докато анализирали направени с галактическия телескоп " Чандра " фотоси на далечни галактични купове, астрономи от Харвардския университет и техни сътрудници от Германия откриха нови доказателства в поддръжка на изказванието, че скоростта , с която се уголемява Вселената , не е идентична в обособени нейни сектори, съобщи ТАСС. Това оповести пресслужбата на галактическата обсерватория " Чандра ".

" Открихме основни разлики по какъв начин се уголемяват обособени региони на Вселената , наблюдавайки стотици отдалечени един от различен галактични купове. Ако разликите фактически съществуват, това изобретение опонира на главния принцип на актуалната космология ", съобщи астрофизикът Герит Шеленбъргър от Харвардския университет.

В края на предишния век учени откриха, че Вселената се уголемява с ускорени темпове. Специалистите през днешния ден считат, че повода за ускореното й уголемение е така наречен тъмна сила , чието естество е измежду огромните загадки на актуалната просвета.

В сходство с космологичния принцип на Коперник едни и същи закони на физиката са в действие във всяка случайно определена точка на Вселената. Затова в еднакъв миг Вселената би трябвало да наподобява и да се уголемява еднообразно, без значение от мястото и посоката на наблюденията.

В началото на този век учени за пръв път откриха признаци, че това може да не дава отговор на истината. През 2006 година астрономи под управлението на Жоао Магейжу се натъкнаха на необикновена конструкция в микровълновото " ехтене " на Големия гърмеж , която космолозите през днешния ден назовават " ос на злото ".

Докато изследвали реликтово лъчение, учените установили, че силата му в един сектор от Вселената е по-голяма, в сравнение с в различен сектор. Редица експерти допуснаха, че съществуването на сходна особеност значи, че някои региони на Вселената се уголемяват по-бързо от други.

Докато анализирали данни, събрани с телескопите " Планк " и WMAP , които изследвали " ехото " от Големия гърмеж , учени по-късно откриха както в допълнение удостоверение за съществуването на " ос на злото ", по този начин и причини срещу съществуването й.

Шеленбъргър и сътрудниците му изследвали доста рентгенови предавания от 300 инцидентно подбрани ярки галактични купа , следени от " Чандра " и европейските задачи " ХММ-Нютон " и " ROSAT ", и получили нови доказателства, подкрепящи хипотезата за нееднородното уголемение на Вселената.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР