Докато американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун

...
Докато американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун
Коментари Харесай

Каквато и да е ядрената сделка Тръмп-Ким, очаквайте и двете страни да обявят победа


Докато американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският водач Ким Чен-ун се готвят за историческата си среща на върха във вторник, анализатори споделят, че без значение от това, което ще се случи при закрити порти в Сингапур, и двете страни евентуално ще претендират, че са удържали победа.

Какво ще значи " победа " може да се окаже въпрос на позиция.

Тръмп дълго настояваше за " цялостно, проверимо и необратимо прекратяване " на севернокорейската нуклеарна стратегия като причина за каквато и да било договорка с Ким.
Преди срещата с южнокорейския си сътрудник Мун Дже-ин в Белия дом предишния месец обаче Тръмп даде знак за допустима еластичност по този въпрос, като означи: " Разбира се, ще е по-добре, в случай че [прекратяването на нуклеарната стратегия се извърши] в една-единствена стъпка ".

Според анализаторите по-вероятно е двете страни да се спогодят за поетапно нуклеарно разоръжаване на Северна Корея и подписване на меморандум за нуклеарните ѝ опити и тестванията на балистични ракети.

Това би дало опция и на Тръмп, и на Ким да си тръгнат от срещата, претендирайки, че са защитили ползите на страната си по този начин, както никой водач преди тях не е успявал, споделят политическите наблюдаващи.

" За Северна Корея нуклеарното разоръжаване е развой, постепенно и последователно освобождение от нуклеарните ѝ оръжия в продължение на дълъг интервал ", сподели Бубиндар Сингх, доцент в Училището за интернационалните проучвания " С. Раджаратман " (RSIS) в Сингапур.

И в случай че цялостното нуклеарно разоръжаване на Пхенян е в полза на Съединени американски щати, Китай, Япония, Южна Корея и Русия, " то не е в полза на Северна Корея ", добави той.

В подмяна на отхвърли даже от част от програмата си за нуклеарни оръжия Северна Корея съвсем несъмнено ще изиска гаранции за сигурността си и уверения, че не се разисква промяна на режима, сподели Сингх.

Пхенян може да се съгласи също - към този момент, като демонстрация на благосклонност - да приключи програмата си за междуконтинентални ракети с нуклеарен заряд, в това число " Хвасон-14 " и " Хвасон -15 ", тествани в края на предходната година, означи Греъм Онг-Уеб, теоретичен помощник също в RSIS.

" Можем да чакаме [Северна Корея] да не се съгласи да се освободи изцяло от нуклеарните си оръжия, най-малкото толкоз бързо, колкото чакат Съединени американски щати ", сподели Греъм.

" Най-реалистичният сюжет е Северна Корея да протака с поредност от срещи след тази на върха и да предприеме частични и постепенни старания за " унищожаване ", като тези, на които станахме очевидци предишния месец на полигона за нуклеарни опити Пунгери ", добави той.

На 25 май Северна Корея извърши следени детонации на нуклеарния си обект в Пунгери пред публицисти, само че там не бяха поканени самостоятелни наблюдаващи.

Според Греъм входовете на тунелите са били засипани при взривяването, само че елементарно биха могли да бъдат отворени още веднъж.

Анализаторката Ким Дуйон, старши теоретичен помощник от Форума за бъдещето на Корейския полуостров, счита, че Тръмп може да е податлив да се опита да омае Ким Чен-ун на срещата им, без да се втурва към каквато и да било договорка.

" Дори в случай че Тръмп и Ким не съумеят да реализират съглашение на 12 юни, резултатът отново ще е добър, в случай че се схванат да се срещнат още веднъж и запазят позитивна атмосфера [помежду си] ", добави Ким.

" До момента наподобява и Тръмп, и Ким са по-заинтересовани от положителното си показване и опцията за пиар, в сравнение с от договаряне по едно значимо решение, което визира и двете страни ", акцентира тя.

Тръмп обаче е под мощен напън, тъй като в предизборната си компания се представяше като човек, непостижим в покупко-продажбите.

" Тръмп към този момент разруши всички нормални и общоприети дипломатически стандарти, тъй че не трябва да чакаме от него да бъде (или да се опитваме да го вместим в подобен шаблон) - характерен основен договарящ по нуклеарна договорка ", посочи анализаторката Ким.

" Ким Чен-ун е доста по квалифициран за тази среща на върха, в сравнение с президентът Тръмп. Той ще договаря ловко и ще има за цел да реализира максималистичните си претенции, като резервира нуклеарните си оръжия допустимо най-дълго ", добави тя.

За водача на Северна Корея дори опцията за среща на четири очи с настоящ американски президент на процедура единствено по себе си е победа - достижение, с каквото никой от предходните севернокорейски ръководители не може да се похвали.

" Определящият миг " за Ким може да е просто " ръкостискането на равна нога с водача на най-могъщата страна ", сподели Ху Чу-пин, специалист по Северна Корея в Националния университет на Малайзия.

Ху обаче също счита, че евентуалният излаз от срещата на върха ще е съглашение, при което и двете страна ще претендират за победа.

Според специалиста най-хубавата договорка за Тръмп ще е Ким да се съгласи да допусне нуклеарни учени и инспектори от Международната организация за атомна сила (МААЕ) да посетят нуклеарните уреди в Йонбьон, Северна Корея.

За постигането на това обаче от Съединени американски щати евентуално ще се желае да създадат обилни отстъпки, а не е ясно до каква степен Тръмп ще е подготвен на отстъпки в договарянията.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР