Докъде стигнахме и имаха ли резултат случаите по които работихме

...
Докъде стигнахме и имаха ли резултат случаите по които работихме
Коментари Харесай

Разследванията на GlasNews през 2023 г. - Част 2.

Докъде стигнахме и имаха ли резултат случаите по които работихме през 2023г.? Вижте втора част на следствията на  GlasNews , които излъчихме през миналата година в рубриката „ Glas с Тина Ивайлова “:
Прочетете още
 



В първа част на нашия преглед видяхте по какъв начин зад Хипократовата клетва стоят злоупотреби за милиони.  Припомнихме ви също и по какъв начин работи и към днешна дата още един бизнес за милиони - телефонните измами. Показахме ви нова скица за разпространяване на опиати. Видяхте също и разказите за болката и страха от първо лице, на жертвите на домашно принуждение. И още във видеото: Разследванията на  GlasNews  през 2023г. -Част 1

През 2023 година в поредност от следствия ви показахме също:  как пътища за над 5 милиона лв. по европейски план по  Програма за развиване на селските региони не са довършени три години, откакто е извоюван плана. Стана ясно, че осъщественият ремонт е изработен некачествено, а съгласно специалисти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните региони в страната ни-община Бойчиновци.

Разказахме ви по какъв начин пътища в община Бойчиновци - в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски план за над 5 милиона лв. по Програма за развиване на селските региони, като е направено предплатено заплащане с Данък добавена стойност за  над 3 милиона лв. от Държавен Фонд –„ Земеделие “. Стана ясно че за същия интервал в който е продължен плана поради неприятни метеорологични условия са направени улици пред домовете на общински съветници и хора от общинската администрация.

Ден откакто излъчихме нашето следствие, специалистите от ДФЗ „ Държавен Фонд- Земеделие “ дойдоха на място, с цел да открият какъв брой първокласен е ремонтът на пътищата дотук по плана за 5 милиона лв..

Резултатът: Година след нашето следствие и европейската прокуратура влезе в общината, а от Държавен фонд Земеделие желаеха да им бъдат върнати над 3 милиона лв., парите дадени за осъществяване на плана за ремонт на пътищата в общината.

И година по-късно, още веднъж ви показахме по какъв начин наподобяват пътищата в Община Бойчиновци, които трябваше да бъдат ремонтирани с отпуснатите предплатено европейски средства. Видяхте, че не е належащо даже да изписваме фрагментите с: „ преди “ и „ в този момент “. В същото време кметът на община Бойчиновци постави клетвата си за 4-ти мандат.

При претърсванията от проверяващите в кабинетите на общината, с изключение на документи, свързани с европроекта, бяха конфискувани и такива поради които в ОД на Министерство на вътрешните работи Монтана е формирано досъдебно произвеждане за документно закононарушение. Открити  бяха също и  17 молби за овакантяване на чиновници на общината. Молбите са подписани, само че са без дата и входящ номер. По-голяма част от тях са на общински чиновници, които  работят в Социалния патронаж, които описаха, че са били принуждавани да подписват с мотива-цитирам: „ за преданост към кмета “. Така от преданост всички чиновници подписали, без шефа на патронажа, за която към този момент ви разказахме, че няма нужният ценз да бъде шеф.

Разказахме ви също по какъв начин с изключение на с молби за овакантяване без дати, в община Бойчиновци уволняват и по други способи. Достатъчно е единствено да не си дал своя вот „ вярно “ на изборите.

Честни ли бяха изборите в Бойчиновци? Показахме ви фрагменти на изоставени къщи, в които живеят хора, само че само  по изборите.  Най-фрапиращ обаче беше казусът с юриста  на община Бойчиновци -Красимира Атанасова, която е и член на Общинска изборна комисия и е записана в дома на краткотрайно изпълняващия длъжността кмет и секретар на кмета на общината-Ирена Томова.

В момента Красимира Атанасова към момента е правист на община Бойчиновци. Все още общински консултант е и Росен Русинов, който има две присъди-за пазаруване на гласове и за този побой над преподавател.

За всички случаи, които ви разказахме в поредицата от разследвания  сме сезирали способените институции и по всички тях се работи. Резултатът, следва да разберем. Предстои да разберем също и какъв ще бъде резултатът от следствието на Европейската прокуратура.

През миналата година още веднъж по зрителски сигнал  потърсихме  отговори и за това:  Може ли да бъде оповестена социална поръчка за осъществяване на нещо, което към този момент съществува и е направено? Оказа се, че в Кърджали може.

Обществената поръчка за която ви разказахме е на стойност над 500 хиляди лв.. С екипа ни установихме, че дейностите заложени в  нея, към този момент са изпълнени още преди оповестяването й. Това се случва преди да протече процедурата по желание на реализатор, както и преди да е подписан контракт с определения реализатор. Нещо повече дейностите, които към този момент са изпълнени препокриват с акуратност строително монтажните работи и техническите спецификации заложени в поръчката.

Видяхте фрагменти от жилищен комплекс в квартал на град Кърджали. Стана ясно, че края на предходната година/2022г./ е оповестена социална поръчка за близо 520 хиляди лв. за създаване на обслужваща улица от уличната мрежа в този квартал. Обществената поръчка е оповестена на 30 декември, 2022 година Решението за избор на реализатор е от март - 2023 година Разбрахме обаче,  че по-голямата част от заложените действия по публичната поръчка са осъществени месеци преди да бъде определен реализатор. Получихме снимков материал от наши фенове за това и проверихме на място дали това е по този начин.

Установихме също, че макар, че към момента няма влезнало в действие Решение за установяване на реализатор на публичната поръчка и няма подписан контракт, по-голямата част от описаните в документите работи  към този момент са изпълнени. От всички заложени количества и работи в публичната поръчка, само не е сложена асфалтовата настилка.

От пресцентъра на общината не дадоха отговор съответно на нито един на заложените от нас въпроси.

По проблема сезирахме Агенцията по Държавна  финансова ревизия, а специалистите от своя страна се ангажираха, че ще извършат инспекция.  

Резултатът: След инспекция на специалистите от АДФИ, публичната поръчка беше прекъсната.

През 2023-та година тръгнахме по следите и на различен зрителски сигнал. Изпратихте ни снимков материал на плажа „ Робинзон “- преди и в този момент. С екипа ни потърсихме отговори на  вашите въпроси: Защо един от най-красивите плажове по българското Черноморие наподобява друго от преди години? Кой е сложил бетон и къде са институциите?

Видяхте плажът „ Робинзон “, или каквото е останало от него. Показахме ви също фотографии и сателитни фотоси по какъв начин е изглеждал през годините и по какъв начин наподобява в този момент. От фрагментите ясно се вижда, че огромна част от плажната линия, в този момент е бетонирана.

Стана ясно, че парцелите и този комплекса, които се намират директно до плажа „ Робинзон “- на първа линия са  собственост са на предприемача и общински консултант от Несебър - Венелин Ташев. Преди няколко години купува комплекса дружно с ресторант „ Робинзон “, който е на плажа и е носил неговото име.

По това време Ташев с решение на Общински съвет  купува още 416 квадратни метра земя на първа линия на плажа от община Несебър като част от имот, в който след договорката с „ Мултигруп “ става съсобственик с общината. От документа разбираме, че ги купува за сумата от 35 хиляди 474 лв., или за скромната сума от 100 лв. на квадрат без Данък добавена стойност. Самият Ташев твърди, че всичко  е „ заварено състояние “.

От информация в  осведомителната мрежа за предпазените парцели видяхме, че въпросните имоти, благосъстоятелност на Венелин Ташев се намират и в предпазена зона, действия в която се правят, в случай че е възможно, единствено със особено мнение или позволение от Министерството на околната среда и водите. От фрагментите ни ясно се вижда, че в единия от парцелите е изменена цялата конструкция, изсечени са напълно храстите и дърветата, като на тяхно място сега има ровове и път.

Веднага откакто излъчихме нашето следствие, прокуратурата се самосезира и стартира инспекция. След наши запитвания инспекции започнаха и специалистите от Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, РДНСК и община Несебър. Какъв е резултатът и какво ще подхващат институциите? Продължението  очаквайте през 2024 година във втора част на нашето следствие -„ Море и бетон “.

През миналата година ви срещнахме също с десетки хора, които описаха, че са излъгани от жена, която се показва за чиновник на ГДБОП. Представя се също с разнообразни имена. От разказите на пострадалите разбрахме, че тя се внедрява в разнообразни обществени групи и по ред аргументи желае пари " назаем " от хората, след което постоянно не им ги връща.

Стана ясно, че дамата която се показва за антимафиот от ГБОП, е някогашен дълготраен чиновник на Агенция „ Митници “. Представя се с разнообразни имена, само че същинското и име е Ралица Василева. По данни на Министерство на вътрешните работи против Ралица Василева има подадени десетки тъжби в съвсем всички районно управление (на МВР) в София, също и в региона. Тя не отхвърли тези обстоятелства, а в противен случай.

Стана ясно също, че в Седмо районно управление (на МВР) против Ралица е образувана  кореспонденция за отнемане, която е предадена на Софийска Районна прокуратура. В 5 районно управление (на МВР) е формирана и друга кореспонденция, която е прекъсната от прокуратурата. В други от случаите даже са заведени каузи, които са прекъснати. Показахме в десетки пострадали и чухте техните истории.

Уговорката ни с Ралица Василева беше, когато се срещнем с хората, тя да даде нейната гледна точка  за всеки един от случаите. Ден след нашата среща обаче, тя смени персоналната си карта и отпътува за Германия и шест месеца по-късно още е в неопределеност. Междувременно преди да замине потърси метод, посредством частния детектив Мартин Манев, да подкупи екипа ни и да спре предаването.

След нашата интервенция прокуратурата се самосезира и стартира инспекция, а прекратените каузи бяха обновени. Ще бъдат ли повдигнати обвинявания на Ралица? Продължаваме да следим този случай и през 2024 година

Продължаваме да работим и по случая в Цалапица, който подвигна на протест стотици хор поради жестокото ликвидиране на Димитър Малинов. Близки, родственици и другари на момчето не имат вяра, че братята близнаци са единствено укриватели, а не и съучастници в жестокото закононарушение. Защо беше погубен Митко? Колко и кои са неговите убийци? Трябва ли да бъде изработен нов следствен опит? Тези въпроси към момента са без отговор.

Със заповед на министъра на Министерство на вътрешните работи дисциплинарно бяха уволнени са някогашният шеф на ОДМВР-Пловдив - старши комисар Васил Костадинови и началникът на районното ръководство в Стамболийски - основен контрольор Ангел Керпиев. Временно отхвърлен от служба е и контрольор Дамян Капов.

В първа част на нашето следствие ви разказахме и показахме събитията от 20-ти юли. Тогава, когато Митко излиза от у дома и в никакъв случай не се прибира. Минути преди този момент Митко си е писал по едно и също време с двама души - с малолетно момиче, с което имат загадка връзка и с Борислав Динков.

Показахме ви и фрагменти, от които ясно се вижда, че Митко не е погубен на мястото, което показват братята Борислав и Валентин.

Противоречивите показания на близнаците Динкови не дадоха изясненост за претекста на жестокото ликвидиране. Очаква се такава да има след разпита на Рангел Бизюрев, който бе арестуван близо четири месеца откакто бе разгласен за търсене. След неговата екстрадиция и от неговите показания ще стане ясно също укриватели или съучастници са Борислав и Валентин Динкови? А, ние продължаваме да следим и работим по случая!

През 2024 година с екипа ни ще следим резултатите по всички проблеми, за които ви разказахме. Ще продължим да работим и по вашите сигнали, в търсене на истината.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР