Докъде стигна разследването за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев,

...
Докъде стигна разследването за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев,
Коментари Харесай

Прокуратурата крие разследването за отравянето на Емилиян Гебрев и от самия него

Докъде стигна следствието за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев, сина му Христо и шефа по индустриалната част на оръжейния холдинг " ЕМКО " Валентин Тахчиев, осъществено през април 2015 година?

На този въпрос прокуратурата не дава отговор на запитването даже на самия Гебрев, за което той оповестява пред " Свободна Европа ".

А въпросите за хода на българското следствие стават настоящи в подтекста на появилите се през последната седмица задгранични изявления, че лица от съветското военно разузнаване са били забъркани в опита за нападение. И в подтекста на потвърждението преди време на основния прокурор Сотир Цацаров, че има съвпадние на отравянето с наличието в България на офицера от съветското разузнаване Сергей Федотов, който е разпознат с име Денис Сергеев.

С две писма до наблюдаващите прокурори Гебрев е изискал информация за следствието. Първото писмо е от 17 октомври, на което е получил отвод. Второто писмо е от 11 ноември, в което той припомня, че са минали повече от 4 години от опита " за всеобщо ликвидиране, което от своя страна щеше да докара до стопански земетресения и обществени проблеми за хиляди служащи и чиновници, директно свързани с активността на компания " ЕМКО " ООД. " В същото писмо Гебрев показва и опасенията си, че покушението " сигурно щеше да се отрази и на националната сигурност на страната, заради обстоятелството, че заводите в състава на компания " ЕМКО " ООД влизат в стратегическия лист на страната ". В момента той чака отговор на второто писмо.

Междувременно в следствие на задгранични медии - " Белнгкат ", " Шпигел " и " Инсайдър ", Гебрев е представен, че е разпознал един от хипотетично забърканите в покушението му съветски сътрудници, само че не е изцяло сигурен. За такова изказване е разумно той да бъде разпитан, само че не е издирван нито от българските, нито от английските проверяващи органи.

Гебрев прави публично искане да се запознае с материалите по делото една година, откакто по негова молба дейностите по следствието бяха обновени. Тогава Гебрев прати писмо на основния прокурор Сотир Цацаров, в което изрази подозрения, че е бил токсичен с вещество от фамилията на нервнопаралитичния сътрудник " Новичок ". С него бе изработен опит за убийството на някогашния двоен съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри, Англия, за което локалните управляващи заподозряха офицери от ГРУ, измежду които бе и лицето с псевдонима " Сергей Федотов ".

Паралелно с опита за отравяне, Емилиян Гебрев е основно разследвано лице в дело на прокуратурата за пране на пари - съгласно обвиняването при пазаруването на оръжейния цех " Дунарит " той е трябвало да знае, че става притежател на цех платен преди време с мръсни пари на КТБ. Няма информация от прокуратурата до каква степен е стигнало и това разследване.

През 2017 година борбата за преодоляване на активите на КТБ, съответно на оръжейното дружество " Дунарит ", с присъединяване на Министерството на стопанската система, стигна до всеобщ митинг на служащите от заводите на " ЕМКО ". Тогава Гебрев се срещна с премиера Борисов и спорът затихна, съсредоточавайки се в серия правосъдни каузи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР