Докъде стигна работната група със законопроекта за хората с увреждания?

...
Докъде стигна работната група със законопроекта за хората с увреждания?
Коментари Харесай

Докъде стигна работната група със законопроекта за хората с увреждания?

Докъде стигна работната група със законопроекта за хората с увреждания? Новата месечна помощ за хората с увреждания, която ще зависи от % в телковото решение и ще е в размер от 35 до 198 лв., според от групата на неработоспособност, ще влезе в действие от началото на идната година и няма да бъде обвързана с самостоятелната оценка на потребностите. Това ще бъде заложено в окончателния вид на новия закон за хората с увреждания, заяви общественият министър Бисер Петков след днешното последно съвещание на работната група по законопроекта.
 
Самият закон ще влезе в действие шест месеца след обнародването му, което значи към средата на идната година. В него ще бъдат заложен нов принцип за финансиране на организациите на хората с увреждания - всяка от тях ще може да кандидатства за средства с планове, а национално представителните организации ще продължат да получават дотации.
 
Въпреки че финансовата поддръжка за хората с увреждания в новия закон ще зависи още веднъж от понижената продуктивност, а не от оценката на потребностите, в бъдеще ще се мисли за отвързването й от телковото решение, изясни общественият министър: " Въпросът обаче по какъв начин тъкмо ще се употребява тази месечна прехрана за увреждане, надлежно по какъв начин да се параметризира, остана да се реши на идващ стадий ".
 
Майките на деца с увреждания подчертаха, че няма изясненост от по кое време ще влезе в действие самостоятелната оценка на потребностите. Вера Иванова от " Системата ни убива ": " Все още оценката ще бъде по проценти на ТЕЛК и няма съответна година по кое време ще стартира самостоятелна оценка съгласно потребностите на индивида ".
 
Това, което стана ясно, е че от 1 януари 2020 година ще проработи новият профилиран орган за хората с увреждания, който ще прави самостоятелна оценка на потребностите. Тогава ще влезе в действие и новият механизъм за разпределяне на помощните средства посредством здравното министерство. Министър Петков изясни, че новият орган ще сплотява звена и функционалности на две организации: " На процедура Агенцията за хора с увреждания да се трансформира и доколкото е планувано този профилиран орган да прави самостоятелната оценка, той е и част от звената, които в началото ще вършат това и ще изградят потенциал за това в Агенцията за обществено подкрепяне, също би трябвало да премине към този орган и да образуват териториалните му поделения ".-->
 
Колкото до субсидирането на национално представителните организации, то се резервира и в новия закон, а за тези, които нямат такава представителност, ще могат да аплайват за средства на планов принцип. Майките припомниха старите си претенции: " Нашето искане от няколко години насам е прекъсването на дотациите на национално представителните организации, тъй като считаме, че това не са партии. Финансиране - да, само че на еднакъв принцип с равно право на всички НПО-та по планове. Независимо дали някой е член на национално представителна организация, той би трябвало да се възползва от всяка една преференция, от която би се възползвал и различен човек с увреждане, който е член на национално представителна организация ".
 
Как ще наподобява законопроектът за хората с увреждания, който ще бъде оповестен за публично разискване, ще стане ясно в понеделник, а на следващия ден заран разновидността му ще бъде разискван на среща при вицепремиера Томислав Дончев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР