Докъде ще стигне проследяването чрез смартфоните и колко време ще

...
Докъде ще стигне проследяването чрез смартфоните и колко време ще
Коментари Харесай

Глобален старт на повсеместното следене?

Докъде ще стигне следенето посредством смарт телефоните и какъв брой време ще остане в действие? Вече можем да видим наклонността, която се обрисува отсреща ни. Сценарият е прилаган и преди…

Пандемията отключи тотална ерозия на персоналната цялост
(снимка CC0 Public Domain)

Пандемията Covid-19 предизвика доста държавни управления по света да употребяват това, което всеки актуален човек има непрекъснато в себе си – смарт телефона, с цел да наблюдават дали се съблюдава наложената карантина на тези, които са с открити с ковид. Докъде обаче ще стигне тази мярка и какъв брой време ще остане в действие?

Над 8000 българи, които са били в разнообразни точки на света в седмицата, са се завърнали в България в седмицата, приключила на 20 март, разгласи наша маркетингова организация. Данните са основани на информация за „ придвижването ” на SIM картите на българите в чужбина, което дава визия къде са и по кое време се връщат в страната ни. Информацията е била предоставена на Министерство на вътрешните работи и ген. Мутафчийски, подчертаха от компанията.

Данните бяха за интервал от седмица – от деня на оповестяването на изключително състояние в страната (13 март) до 20 март. Те обгръщат единствено българите, които са с български SIM карти, с включени локационни услуги, или пък задгранични, само че с потребление на българска клавиатура.

Инициативата да бъдат предоставени на оперативния щаб и управляващите в страната бе стимулирана от обстоятелството, че въпросните хора са се завърнали от места, в които е налице болест – Италия, Испания, Германия, Англия, обясниха от компанията.

По-късно държавното управление взе решение, че хората под карантина ще бъдат следени точно посредством мобилните телефони, с цел да е ясно дали съблюдават ограничаването. Мобилните оператори и интернет доставчиците ще са длъжни да дават на Министерство на вътрешните работи информация за местоположението на лицата, които са под домашна карантина, или приети в болница – поради ковид. Проследяването ще става посредством идентифициране на употребените кафези от клетъчната мрежа.

Световна наклонност

България не е единствената страна, която ще следи карантинираните лица посредством местоположението на смарт телефоните им. Тайван стана пример, като вкара „ електронна ограда ” въз основата на сигналите на телефоните, с цел да подсигурява, че болните са по домовете си. „ Целта е да спрем хората да вървят по всички страни и да популяризират инфекцията ”, споделя Джиян Хонг-Вей, началник на отдела за киберсигурност в Тайван, който управлява работата с телекомуникационните оператори в битката с вируса.

Тайванската система ще следи телефонните сигнали, с цел да предизвестява полицията и локалните чиновници, в случай че лицата под домашна карантина се отдалечат от адреса си или изключат телефоните си. Ако някой е нарушил ограничаването си, той ще бъде посетен от полицейски екип в границите на 15 минути.

Наред с това служители на реда ще се обаждат на карантинираните по два пъти дневно, в случайно време, с цел да се твърдят, че хората не заобикалят следенето, оставяйки телефоните си вкъщи, до момента в който в действителност са на открито. Това се случи сега, в който Тайван регистрира 108 инфектирани.

Много азиатски страни прибягват до сходна мярка, с цел да се опитат да предотвратят по-нататъшното разпространяване на вируса след напредък на броя на инфектираните, изключително измежду пристигналите от Европа.

В Хонконг се слагат смарт-гривни за следене на местоположението на тези, сложени под карантина. В Сингапур държавното управление употребява текстови известия, с цел да се свърже с хората, които би трябвало да кликнат върху линк, с цел да потвърдят, че са вкъщи си. Столицата на Виетнам Ханой пусна мобилно приложение за подкрепяне на следенето на случаите на инфектирани. То може да се употребява за следене на карантинираните.

Други страни, измежду които Южна Корея и Израел, употребяват сателитно следене на телефоните за регулиране на придвижването на инфектираните лица и инспекция къде са ходили носителите на SARS-CoV-2 и на кои места са се срещали с други хора.

Поверителност?!

„ Електронната ограда ” на Тайван предизвика редица недоволства за метода, по който „ пробива ” в персоналния живот на хората. „ Плашещо е по какъв начин държавното управление се сплотява с телекомуникационни компании за следене на нашите телефони ”, съобщи стюардеса от Тайпе, която е сложена под 14-дневна карантина след завръщането си от Европа в средата на март.

Жената на име Кшиамей, споделя, че е получила строго предизвестие от локалния админ, откакто не е съумяла да отговори на проверяващо телефонно позвъняване, защото спяла. „ Казаха ми, че в случай че отново пропусна позвъняване, ще пристигна полиция при мен ”, оплаква се дамата. „ С мен се отнасят като към пандизчия ”.

Междувременно стана ясно, че българското държавно управление обмисля да изиска краткотрайна дерогация [отпадане на действието] на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи до края на изключителното състояние. Това стана ясно от думите на министъра на правораздаването Данаил Кирилов пред бТВ. След като предлагането провокира остри разногласия в парламентарната зала, правосъдният министър съобщи, че поддържа противоречивата точка и че редица прилежащи страни са въвели сходна дерогация.

Темата за следенето и поверителността провокира остри реакции и в Съединени американски щати, която е измежду най-силно засегнатите от епидемията.

Докога

Докъде обаче ще стигне следенето посредством смарт телефоните и какъв брой време ще остане в действие? Вече можем да видим наклонността, която се обрисува отсреща ни. Сценарият е прилаган и преди и сме го виждали, освен това релативно скоро.

Налице е „ ужасяващо незабавна обстановка ”. Налице е и технология, която би могла да бъде в действителност потребна. Но тя е толкоз натрапчива, че в „ естествени ” моменти не бихме могли да я приемем. Настоящата обстановка обаче не е естествена, тя е „ ужасяващо незабавна ” и това оправдава решението да възприемем технологията, която другояче бихме отхвърлили – „ единствено за времето на рецесията ”.

А след това? Знаем отговора от проблема „ 11 септември ”. Тогавашната „ ужасяващо незабавна обстановка ” докара до навсякъде създаване на видеонаблюдение. Това, което беше единствено краткотрайно, стана непрекъснато и навсякъде. И, явно, няма връщане обратно.

С други думи, настана времето на тотална ерозия на персоналната цялост, както сподели Филип Цимерман – основателят на криптографския способ PGP, по време на фоума PRACSE в „ Атински осведомителни технологии ” още през 2006 година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР