Докъде са стигнали отношенията между САЩ и ООН в момент,

...
Докъде са стигнали отношенията между САЩ и ООН в момент,
Коментари Харесай

Доволен ли е Тръмп, че направи ООН отново велика?

Докъде са стигнали връзките сред Съединени американски щати и Организация на обединените нации в миг, когато той се готви да направи своето второ изявление от трибуната


На 25 септември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп би трябвало да направи своето второ послание на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации – най-голямото събитие в дипломатическия календар. Докъде са стигнали връзките сред Съединени американски щати и Организация на обединените нации, година откакто и Тръмп, и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш направиха своя дебют?

Американският президент Доналд Тръмп в никакъв случай не е харесвал Организация на обединените нации. Нарича я „ клуб, в който хората да се събират, да беседват и да си прекарват добре “, и споделя, че нейните разноски са „ отвън надзор “.

Но до каква степен са стигнали връзките сред Съединени американски щати и Организация на обединените нации в миг, когато той се готви да направи своето второ изявление от трибуната на Организация на обединените нации идната седмица? Съединени американски щати неведнъж са се оплаквали, че заплащат 22 % от постоянния бюджет на Организация на обединените нации. Този дял се пресмята по формула и въз основа на това какъв брой огромна е стопанската система на страната. Тръмп провокира страхове, че ще ореже американските вноски в бюджета на Организация на обединените нации за мироопазване с към 1 милиард $ предходната година.

Мнозина отдават самопризнание на неговия дипломат в Организация на обединените нации Ники Хейли за намаляване на проектите му за фрапантни съкращения. Освен това генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разгласи през юли метаморфоза на нейното поделение за мироопазване и проекти за повишение на успеваемостта на управническата конструкция, което, наподобява, държи Тръмп на разстояние.

„ Мисля, че Хейли и Гутериш ще могат да кажат на Тръмп – с доста възражения и взаимни отстъпки – че са прокарали промени за развиване, както беше дадено, когато Тръмп беше тук предходната година “, споделя специалистът от Организация на обединените нации Ричард Гауън, старши помощник в Университета на Организация на обединените нации, който също по този начин работи в Ню Йоркския и Колумбийския университет. „ Съмнявам се, че Тръмп има някаква визия от детайлностите на тези промени, само че може да дефинира това като победа “, съобщи Гауън пред ДПА.

„ Гутериш сполучливо развива връзките с Тръмп. След среща в Овалния кабинет през май Тръмп разгласява в Туитър своя фотография, на която е дружно с Гутериш и Хейли и прави жест с палците нагоре, заявявайки, че ръководителят на Организация на обединените нации „ старателно работи, с цел да „ направи Общността на обединените народи още веднъж велика “.

А триумфи имаше. Питър Йео, който управлява самостоятелната организация „ Кампания за по-добър свят “, застъпваща се за съдействие сред Съединени американски щати и Организация на обединените нации, отбелязва, че екипът на Хейли реализира триумфи, преговаряйки в Организация на обединените нации по въпроси, измежду които глобите против Северна Корея.

Но въпреки че като цяло погледът на Тръмп към този момент не е ориентиран към Организация на обединените нации и бюджета, въпреки всичко има няколко съответни организации и съглашения на Организация на обединените нации, които са на път да понесат удари, тъй като не са в сходство с философиите на Белия дом. Във връзка с миграцията Вашингтон отхвърля да подпише Глобалната конвенция за миграцията, която страните от Организация на обединените нации завършиха през юли като първия общ интернационален метод по въпроса. А Тръмп провокира полемики, като изтегли Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата, което беше контрактувано под егидата на Организация на обединените нации, и от нуклеарната договорка с Иран, която беше подкрепена с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Съединени американски щати също по този начин не са се отказали от най-спорните си рецензии против Организация на обединените нации – че международният конгрес демонстрира пристрастия срещу Израел. Антиизраелските пристрастия бяха посочени като опрощение за изтеглянето от Съвета за правата на индивида на Организация на обединените нации и ЮНЕСКО, която се занимава с обектите на международното завещание.

А от време на време става въпрос за пари, само че не за финансите на Организация на обединените нации. Правителството на Тръмп дава да се разбере, че чака възвръщане на вложенията – нещо, което то мощно декларира, когато обособени страни, подкрепяни от него, вземат в международната организация решения, които Съединени американски щати не харесват.

Например, откакто Съединени американски щати взеха решение да признаят Ерусалим за столица на Израел, 193-членното Общо заседание на Организация на обединените нации гласоподава с голямо болшинство за критикуване на този ход. Тръмп заплаши да спре финансовата поддръжка за страни, дали своят вот срещу Съединени американски щати, а Хейли се оплака, че от Съединени американски щати „ се желае да си заплащат за привилегията да не бъдат уважавани “ в Организация на обединените нации. „ Приказките от вида „ ние плащаме сметките “ не оказват помощ “, споделя Йео.

Когато връзките сред Съединени американски щати и Организация на обединените нации се утежняват, „ чувството може би постоянно е малко като че настава краят на света “, само че това не е за първи път, споделя Гауън. Съединени американски щати бяха покрай това да изгубят правото си на глас в Общото заседание при президентството на Бил Клинтън поради неплащане на дължимите вноски. А дипломатическата атмосфера по отношение на Ирак през 2003 година беше „ изцяло отвратителна “, споделя той. Бунтуването на Съединени американски щати против Организация на обединените нации не е необичайно, само че това, което Гауън счита за „ много извънредно и тревожно “ тъкмо в този момент, е държанието на Съединени американски щати към Организация на обединените нации, съчетано с цялостното отношение на Тръмп към мултилатерализма.

Тръмп неведнъж е подлагал на критика НАТО, а предишния месец американският президент сподели, че ще обмисли евакуиране от Световната комерсиална организация, „ в случай че те не се стегнат “. Гутериш съобщи в неотдавнашно изявление, че Съединени американски щати губят своята „ мека мощ “, като отстъпват от водещата си роля. Този ход може да бъде рисков, защото „ няма метод да се решат множеството проблеми в света без Съединени американски щати “, сподели той през сп. „ Атлантик “.

Приключващият мандата си ръководител на Общото заседание – 193-членния  парламент на Организация на обединените нации – повтори неговата позиция, като сподели, че се прави смяна от свят, доминиран от една единствена мощ. Без да спомене категорично Съединени американски щати, Мирослав Лайчак сподели, че тази смяна се реализира безотговорно и се правят нарушавания на интернационалните съглашения, правила и правила „ без наказване или без съответна реакция, което може да подтикне други да създадат същото “. „ Ние в действителност би трябвало да издигнем глас, настоявайки всички да почитат разпоредбите, без значение какъв брой огромна или дребна е страната, с цел да не се окажем в свят, който не ни харесва “, съобщи Лайчак.

(ДПА, превод БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР