Докъде можем да преглътнем ограничаването на собствените си права в

...
Докъде можем да преглътнем ограничаването на собствените си права в
Коментари Харесай

Мерки като ваксинационни паспорти трябва да се прилагат гъвкаво и временно

Докъде можем да " преглътнем " ограничението на личните си права в пандемичната конюнктура? Възможно ли е имунизацията против ковид последователно да стане наложително изискване за редица сфери в живота и даже за постъпване или опазване на работата? Коментар на юриста правозащитник Михаил Екимджиев по

Всеки човек, угрижен за здравето си и имащ обществено отговорно държание, би трябвало да вземе всички защитни ограничения за себе си и близките. Затова би трябвало да се изготви напълно нова нормативна уредба, налагаща прочут " мек " напън за увещание на хората да се имунизират.

Има заплаха обаче, при непремерени дейности, да се стигна до известна дискриминация.

В новите действителности няма обединен протокол за деяние, на равнище цяла Европа и страните поотделно, тъй като обстановката сега е напълно нова и без аналог.

Европейски Съюз не би могъл да наложи имунизационни паспорти, само че може да издаде рекомендации с избрани данни за подобен документ. Държавите членки са тези, които ще решат дали да вкарват такива паспорти. Умната политика е тези ограничения да се ползват гъвкаво, краткотрайно и в избрани, мощно наранени области. Там, където се постанова, да го има, само че когато заплахата отпадне, да се отдръпват и тези условия.

Не бива да лишаваме на хората нито правото на труд, нито на свободно напредване! Казусът несъмнено е комплициран.

Решенията в Европейски Съюз се вземат постепенно, само че използването му в последна сметка дава положителни резултати. Затова положителната българска политика би била и ние да съблюдаваме такива европейски регламенти, когато те се вкарат.

Понеже имунизациите не са наложителни, и работодателите не би трябвало да изискват наложителна имунизация на своите чиновници.

Все отново компаниите биха могли да вкарат свои политики, даващи известни " периферни " преимущества на имунизираните, като това към този момент е грижа за положителната професионална мотивация. Също може да се употребяват и някои битови ограничения за стимулиране на служащи и чиновници към доброволна имунизация.

Иска се еластичност и " мека " политика. Не може за малко време да се сътвори съвършен повсеместен протокол, който да обгръща всички случаи. Ще има казуистика и всеки обособен случай сега би трябвало да се преглежда съответно.

За благополучие, не живеем в тоталитарна страна, където с една безцеремонна заповед да се вкарат безпрекословни регулации.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР