Доживяхме и в нашия парламент да се постигне пълен консенсус!

...
Доживяхме и в нашия парламент да се постигне пълен консенсус!
Коментари Харесай

Гр. Караджов: Докато им гледаме сеира, те си уреждат келепира!

Доживяхме и в нашия парламент да се реализира цялостен консенсус! И то по доста значим въпрос – по какъв начин да се похарчат парите, които плащаме като налози.
Не! Консенсусът не е за нарастване на най-мизерните пенсии, както незабавно бихте си помислили. Там смяна няма – Сребърният фонд, в който би трябвало да се натрупат пари за покачването посредством приходите от приватизация и концесии, за следващ път ще остане празен. А парите от продажбата на Летище „ София “ ще отидат за покриването на задълженията на постоянно кретащото БДЖ.

Не! Консенсусът не е за подкрепяне на майките. Там ръководещите са непоклатими – в случай че майките получат повече от 380 лева месечно за втората година от майчинството си, ще вземат да се разглезят и няма да се върнат бързо на работа, а това е в тяхна щета.

Не! Консенсусът не е и за грижата за най-уязвимите. Законът за обществените услуги, който трябваше да влезе в действие от 1 януари 2020 година и който уверено би подкрепил хората с увреждания, бе отсрочен поради следващото разклащане на съдружния „ мир “.

Не! Консенсусът не е и за парите за опазване на здравето. За промяна там няма нито визия, нито воля. Нищо, че хората доплащат над 65% от медикаментите и една трета от лекуването си. В резултат, обстановката тук към този момент наподобява на Дивия Запад – все по-често обезверени пациенти се саморазправят с изнервени лекари под индиферентния взор на страната, която избира да запълва дупки вместо да укрепи фундамента на системата.

Да! Както към този момент сте се досетили, консесусът е за парите, които партиите ще получават като дотация за 2020 година Може да не ви се има вяра, само че най-важният спор за всички нас – този за бюджета на страната ни в огромната си част бе „ претупан “ за един час, само че за Нейно Величество Субсидията пренията продължиха цялостен един ден.

По въпроса със дотацията всяка година се разиграват баталии. Депутатите прибягват до какви ли не спектакли, с цел да стимулират потребността да се самофинансират от обилно по-щедро. Даже референдум благоволиха да позволен, само че резултатите не им харесаха и заедно взеха решение да не ги зачитат. Все отново 72% от българите се произнесоха, че дотацията би трябвало да е 1 лева Но както всички знаем, за депутатите националната воля важи единствено когато съответствува с тяхната.

Същото важи и за законите. Практиката е посочила, че те могат да бъдат нарушавани в името на общото богатство – в случай че депутатите са сторили някаква нелепост и се постанова да я поправят. По време на дебатите към дотациите бе прегазен индиферентно Правилникът за работа на Народното събрание, който разрешава единствено по две гласувания на текст – дотацията бе закрепена на 8 лева с трето гласоподаване на текст, който към този момент бе отритнат два пъти. Но както означи ръководителят Цвета Караянчева: „ Правилникът не изчерпва безусловно всички житейски обстановки “. Те и законите са по този начин, само че простосмъртните понасяме последици, в случай че ги нарушим дори заради неведение, камо ли с предумисъл.

В случая не става дума за сирохомилство – партиите имат потребност от финансиране.

Проблемът дори не е в това какъв брой огромна да е дотацията от държавния бюджет, въпреки че явно няма логичност да трансформираме партиите в паразити, които живуркат от лихвите върху милионите дотации, поставени на депозит. Въпросът е по какъв начин се харчат тези пари. А тъкмо там никой не желае да вкара ред. За разлика от всеки жител, компания или организация, която би трябвало по три пъти да потвърждава пред данъчните всеки доход и разход, партиите се „ регистрират “ ангро. 70% от разноските им са в рубрика „ Други “. Сметната палата, която би трябвало да ги ревизира, единствено подпечатва така наречен им доклади, без да се задълбочава за какво да вземем за пример по закон парите би трябвало да отиват единствено и само за партийна активност, а всеобщо се употребяват за дарения на храмове. Както се споделя, с непозната пита – помен се прави. И към този момент никой не си прави труда дори да притегля симпатизанти, които да внасят членски импорт.

Но спор по този въпрос няма. Има трагични совалки за това дали дотацията да е 0 лева, 1 лева, 8 лева или 10 лева, като дебатите постоянно са лишени от всякаква логичност. Движение за права и свободи, да вземем за пример, първо бранеше концепцията, че партиите въобще не би трябвало да бъдат финансирани от бюджета – както може да се чака от партията, създател на модела с обръчите от компании. После предложи дотацията да е 10 лева, само че изрично отхвърли да поддържа Българска социалистическа партия тя да е 8 лева?!? ГЕРБ сякаш съблюдава повелята на водача си дотацията да е 1 лева, тъй като по този начин е изискал народът. Но бързо и дори „ без омерзение “ клекна пред съдружните сътрудници от „ Обединени патриоти “ за 8 лева Движение за права и свободи упрекна ГЕРБ, че е в сговор с Българска социалистическа партия по какъв начин да прокара дотацията от 8 лева – като депутатите от ГЕРБ изоставен пленарната зала при гласуването, с цел да мине предлагането. И след това използваха безусловно същата тактичност, с цел да обезпечат гладко минаване на текста за 8 лева

Целият този цирк в допълнение срутва така и така мижавия рейтинг на Народното събрание. И надали ще убеди някого, че сеирът за масите си коства. Обаче келепирът за партиите е обезпечен.

Гроздан Караджов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР