Доживяхме да видим големия пробив на политическа партия Воля“, с

...
Доживяхме да видим големия пробив на политическа партия Воля“, с
Коментари Харесай

ПОС-мортум терминал в колите на КАТ

Доживяхме да забележим огромния пробив на политическа партия „ Воля “, с която се хвалят хората на Марешки. Не, не е закон, който ще подсигури някоя сериозна промяна. Не е нещо, което ще докара до разцвет. Гордостта на най-малката парламентарна група е един неуместен акт.

Със 143 „ за “ и нито един срещу, народните представители одобриха на първо четене предлагането в колите на КАТ да се сложат ПОС-терминали. Дори единствено като разказвам концепцията, ме напушва смях. Представям си по какъв начин ще наподобява една катаджийска кола единствено след няколко месеца. Представете си и вие. Спира една патрулка, с цел да си прави работата и разгъва сергията. Първо се вадят камерите, по-късно се развръща (хубава униформена дума) офис мястото – принтер, място за писане, компютър. Камерите, с цел да се засичат нарушителите, офисът – с цел да се оформи наказването. И ето тук идва и банковата част – ПОС-терминал, може би и банкомат, място за попълване на формуляри за бързи заеми, тъй като при към този момент убийствените санкции, на хората ще им трябват заеми, с цел да се изплащат на служителите на реда. Предвиждам, че малко по-късно катаджийските коли ще бъдат въоръжени и с дребен елемент, тъй като всичко това би трябвало да се зарежда на терен. Най-вероятно, ще би трябвало да има и коркова дъска, на която да забождат листа във формат А4, на които да написа „ Тук не е информация “, „ ПОС-терминалът не работи “ „ Само в кеш “, „ Почивка сред 16 – 16 и 15 “ и други познати ни административни трикове. И ето по този начин ще стигнем и досега, в който на униформените може да им бъде разрешено да развиват дребна търговия, като да вземем за пример да оферират разхладителни питиета, сладоледи, кафе, талони от лотарията или просто една студена вода на тройна цена.

Вероятно към момента не са жалени катаджиите, тъй като макар безумните хрумвания на политиците, към момента е по-трудно да станеш катаджия, в сравнение с министър. Виж, ние сме за жалене.

Въпросът не е за битието на униформените и мъдрите решения на един или различен политик, а за сигурността на пътя. Доколко слагането на ПОС-терминал ще помогне на патрулите да си правят работата дейно и до каква степен всичките ограничения, които парламент и държавно управление вземат, с цел да усмирят нещастията, опаковани с медийното факсимиле „ войната по пътищата “.

Тъй като тази борба против тази война е дежа вю, занапред може да се предскаже, че в един миг тази гениална концепция на Марешки ще се изврати на терен и няма да се случи нищо положително.

Хайде, депутатите от „ Воля “ са като сирачета, изтървани в сладкарски завод, само че измежду останалите национални избраници има доста рационални хора, такива, дето са врели и кипели в областта на сигурността и нямам пояснение за какво се връзват на това. В десетки страни по света оборудването на полицейските коли е прецизирано, работата облекчена, а успеваемостта е огромна. Много е просто. Има камера, която записва всичко от колата. Водещият офицер в двойката има камера на джоба. Щом има нарушаване, има два записа и няма по какъв начин да се направи компромис – разбирай корупция. Компютърът отбелязва мястото, единствено се вкарва код за нарушаване и след минута към този момент има фиш. Той се връчва на нарушителя, който има период да заплати в банката. Ако го направи незабавно, получава отстъпка. Ако закъснее с повече от месец, санкцията става двойна. Ако отново не заплати, нещата стават доста съществени. Просто и елементарно. Така патрулът след две минути още веднъж е на лов за извършители.

Ако опитите да се понижи касапницата, дивотиите по пътищата се провалят след толкоз доста промени в законите, правилниците и откакто жестоките санкции и новите коли не оказват помощ, това значи, че има и още едно незнайно в уравнението. Това съгласно мен е отговорността на скрития участник в придвижването по пътищата. Това са институциите, виновни за качеството на пътищата, виновни за маркиране на нередностите. Това са органите, които би трябвало да поддържат инфраструктурата – знаци, маркировки, осветяване. Чак тогава идват катаджиите. Очевидно е, че когато на осемлентов път има пешеходна пътека, без светофар, рано или късно някой ще бъде размазан (както всички входно-изходни артерии на столицата). Ясно е, че когато на автомагистрала на завой си сложил преднамерено ограничаване до 60 километра в час (както е на автомагистрала „ Хемус “, тъкмо до „ Джъмбо “ край Околовръстен път), няма кой да го съблюдава. То е поставено там, с цел да може да се регистрират за хванати извършители с превишена скорост, а не поради сигурността.
Когато хората, които дават отговор за сигурността на пътя, стартират да носят същата административна и наказателна отговорност, както водачите, тогава нещата ще тръгнат към положително. Само че не служителите на реда да дебнат в шубраци и да стопират за щяло и нещяло, а единствено участниците в пътя, които карат безконтролно, които нарушават правилника.

Второто абсолютно нещо, което би трябвало да се случи, е да не се позволява някой да се измъкне. Това в този момент се случва и никакви ПОС-терминали не могат да оказват помощ. И ето тук е уловката. Политиците няма да пожелаят естествени полицейски коли и работещи закони, тъй като в случай че инцидентно бъде спрян народен представител, общински консултант, че даже и полицейски шеф, прокурор или арбитър, той ще би трябвало да носи отговорност. Кой обаче би позволил това, а?

Марешки избира в кеш


Бензиностанциите на водача на „ Воля “ Веселин Марешки не работят с ПОС-терминали. В неговия бизнес избират заплащанията в кеш. Защо? „ Не желая да товаря заплащанията на клиентите, не желая да товаря моята цена с банкови такси. Защо аз би трябвало да поставям 2-3 стотинки от горната страна, с цел да заплащам на банката? Това няма по какъв начин да го изяснявам на клиентите ”, съобщи Марешки в изявление за бТВ. „ Който желае, ще може да заплаща с карта, когато ние имаме опция да слагаме банковата такса над нашата цена. Нека хората да знаят коя е моята цена и каква надценка поставя банката за тази услуга с заплащане с карти, всичко би трябвало да е транспарантно ”, добави той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР