Доживотният затвор без право на замяна да отпадне като наказание,

...
Доживотният затвор без право на замяна да отпадне като наказание,
Коментари Харесай

Доживотният затвор без право на замяна може да отпадне като наказание

 Доживотният затвор без право на подмяна да отпадне като наказване, планува планът на нова идея за наказателна политика 2020 - 2025 година, оповестена от Министерството на правораздаването.

В законопроектът се плануват повече административни санкции и пробация вместо затвор за по-леки нарушавания, оповестява " 24 часа ".

Идеята на измененията е, че " доживотният затвор без право на подмяна не се разграничава от наказването " пожизнен затвор ". Разликата е в отчитането на евентуалната поправимост на наказания при второто, когато се позволява срочност. Възможността за подмяна на доживотния затвор подтиква наказания за позитивна смяна, написа в концепцията.

Посочва се, че в практиката на Европейския съд по правата на индивида сочи доживотния затвор без право на подмяна като спорно на конвенцията за правата на индивида и главните свободи.

Сред другите съществени хрумвания в плана е закононарушенията с доста ниска социална заплаха да отпаднат от наказателно гонене. Според създателите статистиката сочи, че повишението на размера на наказванията не води до понижаване на престъпността. Леките закононарушения би трябвало да се преследват по административнонаказателен път, където санкциите са по-големи, а процедурата е по-бърза, написа в документа.

Според концепцията наказателната принуда няма позитивно въздействие върху безработицата и ниските приходи като криминогенни фактори. Освен това огромна част от пандизчиите живеят по-добре " на топло ", в сравнение с когато са на независимост и това ги прави рецидивисти, които нямат боязън от пандиза.

Адекватно изпълняваната пробация включва общественополезен труд, срещи с пробационен чиновник, обучителни курсове, стратегии за влияние, като ангажира голяма част от времето на дееца. Освен това пробацията би трябвало да се оформя по-често и като независимо наказване, а не преди всичко като опция на лишаването от независимост, написа в плана за нова идея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР