Доживотен затвор за 21-годишния руски войник, убил невъоръжен украински гражданин.

...
Доживотен затвор за 21-годишния руски войник, убил невъоръжен украински гражданин.
Коментари Харесай

Доживотен затвор за първия руски войник, обвинен за убийство на цивилен в Украйна

Доживотен затвор за 21-годишния съветски боец, умъртвил невъоръжен украински жител. Присъдата беше произнесена по време на първия развой за военни закононарушения от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Наказанието ще бъде обжалвано, сподели юрист на съветския боен.

" Шишимарин, Вадим Евгениевич, роден на 17 октомври 2000 година, е отговорен в осъществяването на закононарушение, по параграф 438-ми от украинския углавен кодекс, и се осъжда на пожизнен затвор ", произнесе съдията Сергей Агафонов.

Вадим Шишимарин остана спокоен откакто чу присъдата си. Сержантът е упрекнат в убийството на 62-годишния невъоръжен украинец Олекасандр Шелипов. Деянието е осъществено на 28 февруари, в село Чупаховка. Танковото поделение на Шишимарин е атакувано, той и още няколко военни съумяват да се измъкнат с открадната кола. Виждат Шелипов, който приказва по телефона.

Шишимарин получава заповед от различен боен в автомобила да стреля. Защитата му твърди, че в началото е отказал, само че по-късно е извършил заповедта, тъй като се е страхувал за живота си. Украинската страна обаче счита, че убийството е съзнателно, тъй като Шишимарин е можел да откаже да извършва заповедта или да стреля настрана. Руският сержант се призна за отговорен и изиска амнистия от вдовицата на Шелипов.

Реакцията на Русия не закъсня:

" Безспорно - ориста на нашия жител ни вълнува. Но отново дублирам - нямаме доста благоприятни условия да пазиме ползите му на място или в действителност, тъй като междудържавните институции не са в контакт. Това не значи, че няма да продължим с опитите да му помогнем по други канали ", разяснява представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Възможно е Вадим Шишимарин да бъде сменен за украински военнопленници. Киев приема процеса за знаков - опция да потвърди, че Русия прави военни закононарушения на украинска територия. Москва изрично отхвърля военните ѝ съзнателно да нападат цивилни.

Според украинската статистика обаче има минимум 11 хиляди набези против невъоръжени жители, проверяват десетки случаи на хипотетични военни закононарушения. В ход е подготовката на каузи против повече от 40 съветски военни по обвинявания за убийства, изнасилвания, грабежи. На територията на Украйна към този момент работят следователи и криминалисти от Международния углавен съд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР