Доизграждането и реконструкцията на пречиствателната станция в Пловдив е сред

...
Доизграждането и реконструкцията на пречиствателната станция в Пловдив е сред
Коментари Харесай

Ще има ли пречиствателна станция в Пловдив

Доизграждането и реконструкцията на пречиствателната станция в Пловдив е измежду най-големите водни планове в сегашния програмен интервал.

© Надежда Чипева Още по тематиката
С търг за 32 млн. лева Пловдив пробва да навакса с водния цикъл

Обществената поръчка за пречиствателната станция на града се бави поради тъжби
14 авг 2018
Пловдив разгласи поръчка за пречиствателната станция за 59 млн. лева

Проектът за реорганизация и доизграждане на оборудването за отпадъчни води ще се финансира с европейски средства
19 мар 2018 Докато някои градове към този момент не помниха, че са имали поръчки за пречиствателни станции (дори най-бавният европроект във Враца се снабди с такава станция), Пловдив още не може даже да започва. Поръчката за реорганизация, рационализация и доизграждане на пречиствателната станция за отпадни води във втория по величина град се бави към този момент месеци наред.

След като беше оповестена още през март с краен период средата на април и планирана стойност малко над 59 млн.лв. без Данък добавена стойност, търгът беше обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няколко пъти и общината към момента не може да събере предложения. Основният жалещ е словашката строителна компания " Водохосподарске Ставби ".

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Проверка в регистрите демонстрира, че този месец и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), и Върховния админситративен съд (ВАС) са отхвърлили жалбите на словашката компания. Това значи, че поръчката може да тръгне още веднъж, само че Пловдив е толкоз просрочен, че обмисля да изиска прекъсване на периода, потвърдиха от общината.

Обектът е значим, тъй като е един от най-скъпите водни планове до момента и е допустимо да притегли огромен брой претенденти. За съпоставяне, в поръчката за пречиствателната станция в Елхово, която беше с планирана стойност четири пъти по-малко от пловдивската, предложения подадоха 24 участници.

История на възмущението

Първата тъжба по този търг е от строителната компания " Станилов " още през април, само че Комисия за защита на конкуренцията е отказала да образува произвеждане. Според информация в уеб страницата на регултатора, повода е, че не са отстранени неналичия или грешки в жалбата.

След като Комисия за защита на конкуренцията отхвърля жалбата на 26 април, а тридневният законов период за обжалване изтича, общината афишира нов период за подаване на предложения. Решението ѝ е чак от 14 май, като новият период е към седмица по-късно - 22 май. Именно този къс период става мотив за нови две тъжби от " Хермес - 87 " и словашката " Водохосподарске Ставби ". " Хермес-87 " настояват, че периодите са повишени, защото общината възобновява поръчката прекомерно късно, а първичният период от 41 дни за възобновяване на предложения е изминал. Словаците считат, че в уточнения, дадени от възложителя, има грешки, които основават спънки за правене на механически предложения, а късият период слага участници в неравностойно състояние.

Жалбите са отхвърлени през юли, само че компаниите не се отхвърлят и апелират и във Върховния административен съд (ВАС). Съдът се съгласява с Комисия за защита на конкуренцията.

След това общината още веднъж възобновява поръчката, само че този път периодите се съкратяват още повече. На втори август Пловдив дава период до седми август за подаване на предложения. Освен че претендентите имат единствено няколко дни дни да приготвят или най-малко да поправят документи при положение на промени в сдруженията да вземем за пример, този къс период се случва и в разгара на " отпускарския " сезон, което наподобява съмнително.

С това общината предизвика нова тъжба от словашката компания. Жалбоподателят твърди, че обжалваното решение за новия период не е оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз, което е в нарушаване на закона.

От Комисия за защита на конкуренцията настояват, че са създали информация и решението за новия период въпреки всичко е оповестено. Словашката компания апелира и едно от разясненията по отношение на търга, като твърди, че изказванията на общината в тях са погрешни, само че Комисия за защита на конкуренцията отхвърля причините. Междувременно е имало и предпочитание за прекъсване на процедурата, което и Комисия за защита на конкуренцията, и Върховен административен съд отхвърлят.

Ще има ли станция

" Капитал " изпрати въпроси до " Водохосподарске Ставби " и община Пловдив по тематиката. Общината посочи, че са спазили минимума за удължение на периода, посочен в Закона за публични поръчки. Тъй като първоначално срокът е бил 41 дни, а първата тъжба е спряла процедурата дневно 38, то законът им разрешава да пускат поръчката още веднъж със период от най-малко три дни.

След сключването на контракт по този търг, което наподобява, че няма да е скоро, изпълнителят ще има 730 дни за осъществяване на плана. По груби сметки, това значи, че планът ще бъде подготвен най-рано средата на 2021г.

Финансирането е по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) по план " Интегриран план за водите на град Пловдив ". Срокът за осъществяване е до края на 2023г.

Община Пловдив посочи за " Капитал ", че се разисква опцията да се приготви искане за прекъсване на периодите за осъществяването на плана. Това се прави нормално, когато има риск да се изгубят парите поради забавяния, както в тази ситуация с обжалванията. Решение за това обаче към момента не е взето дефинитивно в общината.

Пречиствателната станция за отпадни води се намира 1.5 км югоизточно от града. Реконструкцията на пречиствателната станция е основна за района, защото в нея се преработват отпадъчните води освен на град Пловдив, само че и на Куклен, Марица, Белащица, Браниполе, Брестник и други. Необходимо е ново съоръжение, по-големи мощности и най-много решение на казуса с утайките.

Кои са жалбоподателите

За да вземат участие в процедурата, претендентите би трябвало да имат оборот от минимум 100 млн. лева за последните три финансови години общо. От тях се изисква и опит в осъществяването на сходни планове през последните пет години.

Според фирмения уебсайт на компанията словашката компания съществува над 60 години и в последните десетилетия е правила редица планове както в Словакия, по този начин и в страни като Казахстан и Ирак. Според доклад, оповестен на уеб страницата й, през 2017г. компанията усилва приходите си с 44.33% спрямо миналата година и за предходната година те са са 29.6 млн. евро.

Преди година " Водохосподарске Ставби " подаде оферта сама в поръчката за пречиствателната станция на Айтос. Словашката компания е работила по пречиствателната станция в Червен бряг дружно с " АТ Инженеринг 2000 ". Партньорът на словаците, " АТ Инженеринг 2000 ", е позната и като главният сътрудник в косорциума, който строеше новата пленарна зала в Народното събрание. Фирмата беше обвързвана и с продажбата на дипломатическия клуб в Бояна, зад която се оказа Делян Пеевски.

" Станилов " е огромна строителна компания, известна с експертизата си в тунелното строителство. " Хермес - 87 " пък е благосъстоятелност на Васил Арсенов Арсенов. По данни от Търговския указател компанията се занимава с разчистване на почви и подземни води, а за 2017г. има доходи от 522 хил.лв.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР