Доходността на германските държавни облигации излезе отново на позитивна територия

...
Доходността на германските държавни облигации излезе отново на позитивна територия
Коментари Харесай

Доходността на германските облигации е отново позитивна след рекордната инфлация в еврозоната

Доходността на немските държавни облигации излезе още веднъж на положителна територия в сряда, достигайки многогодишни върхове, откакто инфлацията в еврозоната доближи през януари нов рекорден връх.

Изненадващото повишение на инфлация в еврозоната с 5,1% при започване на годината при упования за известно намаляване към 4,4% накара участниците на дълговите пазари да стартират да правят оценка риска, че на Европейската централна банка може да се наложи да форсира темпото на актуалните проекти за последователно стягане на паричната и лихвена политика, оповестява БНР.

Доходността на 10-годишните немски скъпи бумаги, които се употребяват като пример за европейския дългов пазар, нараства в сряда с 1 базисен пункт към 0,051% - най-високо равнище от април 2019 година

В същото време доходността на 5-годишните държавни облигации на Германия се увеличи до -0,229% и въпреки че остава на отрицателна територия, това е нейната най-висока стойност от декември 2018 година

Италианските облигации пък леко надминаха своите съперници в сряда, защото някогашният началник на ЕЦБ Марио Драги резервира поста си като министър-председател на страната след президентските избори.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Италия е без смяна на равнище от 1,42%, като спредът сред доходността на 10-германски и италианската облигации се сви в сряда с 0,5 пункта до 137 базисни пункта (доходността на италианските бумаги е с 1,37% по-висока от тизи на немските).

Инвеститорите са в очакване на утрешното съвещание на ЕЦБ, с цел да видят дали нейният шеф Кристин Лагард ще удостовери за прощален път позицията на банката, че растящата инфлация е единствено краткотрайна, и дали тя ще изключат повишение на лихвите до края на актуалната година.

Евентуална смяна на тона на Лагард по отношение на инфлацията или във връзка с евентуалното повишение на лихвите през 2022 година може да се преглежда като смяна в политиката на ЕЦБ, която би засегнала пазарите на облигации.

Сега паричните пазари правят оценка на 95% шанса за повишение на лихвите в еврозоната с 10 базисни точки през юли и с съвсем 100% възможност за повишение на лихвите с общо 30 базисни пункта (с 0,3%) до декември 2022 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР