Доходността на дългосрочните облигации на САЩ достигна нов 16-годишен връх

...
Доходността на дългосрочните облигации на САЩ достигна нов 16-годишен връх
Коментари Харесай

Доходността на 10-годишните облигации на САЩ достигна 4,9%

Доходността на дълготрайните облигации на Съединени американски щати доближи нов 16-годишен връх в сряда, натежавайки върху акциите, които към този момент са под напън поради спора в Газа и тримесечните резултати от корпоративните облаги.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати се увеличи до 4,902% - най-високото ѝ равнище на затваряне от юли 2007 година

Основните борсови показатели се намалиха, катo S&P 500 падна с 1,3%, Dow Jones Industrial Average загуби 332,57 пункта, или 1%, а Nasdaq Composite изтри 1,6%.

Паневропейският Stoxx Europe 600 падна с 1%. 

През последните седмици бързото повишаване на доходността на облигациите помрачава ентусиазма към акциите. Инвеститорите също по този начин следят войната сред Израел и Хамас, която заплашва да наруши международния енергиен пазар. Смесените резултати от корпоративните облаги в допълнение усложняват вероятностите за акциите, обобщава The Wall Street Journal.

Смъртоносна детонация в болница в Газа ескалира страховете от по-широк районен спор. Арабските водачи анулираха среща на върха с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, намалявайки вероятността от директно дипломатическо решение.

Притесненията по отношение на евентуалното разширение на войната сред Израел и Хамас в Близкия изток тласнаха цените на петрола нагоре. Суровият Бернт се увеличи с 1,8% до 91,50 $ за барел, най-високото му равнище за този месец.

Междувременно поредност от по-горещи от предстоящото стопански данни през последните няколко седмици карат вложителите да преоценят упованията си за решението на Федералния запас по отношение на лихвените проценти.

Някои представители на Фед алармираха, че повишението на дълготрайната рентабилност може да замести по-нататъшното нарастване на лихвите на централната банка. Президентът на Федералния запас на Филаделфия Патрик Харкър разяснява пред WSJ, че централната банка евентуално може да изчака до началото на идната година, с цел да реши по какъв начин стопанската система реагира на бързото повишаване на лихвените проценти, преди да ги вдигне в допълнение.

Трейдърите в този момент виждат близо 37% възможност Фед да увеличи своя референтен лихвен % на последната си политическа среща за годината, по отношение на към 26% преди седмица, съгласно CME Group.

По отношение на корпоративните доклади за третото тримесечие на 2023 година, акциите на Morgan Stanley паднаха с 6,8%, откакто банката заяви за спад в чистите доходи. Акциите на някои районни банки, като U.S. Bancorp, също паднаха, откакто няколко кредитори оповестиха, че са притиснати от по-високи лихви и други разноски.

Акциите на самолетните компании също се намалиха, откакто United Airlines понижи прогнозата си за облагите за края на годината. Акциите на компанията паднаха с 9,7%% в най-лошия си еднодневен процентен спад от юли 2022 година Delta Air Lines и American Airlines също се намалиха.

Около 11% от фирмите в S&P 500 са отчели облаги за третото тримесечие до момента, съгласно FactSet. От тях към 81% са надхвърлили упованията на анализаторите, в съпоставяне със междинната петгодишна стойност от 77%.

Акциите в бранша на полупроводниците се намалиха за втори следващ ден, откакто Съединени американски щати обявиха, че доста ще лимитират износа на чипове с изкуствен интелект, което ще затрудни американските компании да продават артикули на китайския пазар. Nvidia загуби 4%, Intel падна с 1,2%, а Advanced Micro Devices се намали с 2,8%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР