Доходите на възпитателите и учителите в отдалечените райони ще бъдат

...
Доходите на възпитателите и учителите в отдалечените райони ще бъдат
Коментари Харесай


Доходите на възпитателите и учителите в отдалечените райони ще бъдат увеличени. Повече пари ще п

Доходите на възпитателите и учителите в отдалечените региони ще бъдат увеличени. Повече пари ще получават и тези, които работят с деца от уязвимите групи. Държавата към този момент ще финансира превоза на всички учители, а освен на тези, които пътуват, с цел да работят в учебни заведения в дребни обитаеми места. 

Промените са заложени в план за промени на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, който през днешния ден бе оповестен за разискване от Министерството на обучение и показан на конференция от министър Красимир Вълчев .

Повечето приходи ще дойдат както от нарастването на главните заплати с помощта на новите критерии за финансиране, по този начин и от възнаграждение за спомагателна активност, да вземем за пример работа с родителите на деца от уязвимите групи. То ще бъде друго за другите учители, мъчно е да се уточни %, посочи министърът.

Регионален коефициент

Средствата от държавния бюджет за децата и учениците в детските градини и учебните заведения ще зависят от броя на децата/учениците, броя на групите/паралелките, типа и броя на просветителните институции и стандартите за дете/ученик, за група/паралелка и за просветителна институция. Получената сума ще се умножава по така наречен районен коефициент , който се вкарва с измененията в наредбата.

Коефициентът ще се дефинира според от:

- раздалеченост на общинския център от обитаемо място с население над 100 000 жители;

- раздалеченост на общинския център от регионален град;

- брой на популацията в общинския център.

За задачите на определянето на районния коефициент общините се групират в 8 групи.

Допълнителна тежест ще се дава на:

- дребна гранична община (с население под 20 хиляди души, чиято граница съответствува с държавна граница, като се изключи морската, както и община, която е заобиколена единствено от гранични общини);

- Северозападния район;

- географските територии Родопи и Странджа-Сакар.

Общините с спомагателна тежест са 112 съгласно приложение в плана за изменение на наредбата. Сред тях са Ардино, Златоград, Априлци, Велинград, Белене, Ивайловград, Враца, Кърджали, Белоградчик, Видин, Мадан, Ловеч, Маджарово, Сатовча, Малко Търново, Лом, Свиленград, Монтана, Болярово, Бойчиновци, Момчилград, Перущица, Симитли, Плевен, Сърница, Невестино, Рудозем, Тетевен, Никопол, Тополовград, Девин, Чепеларе, Троян, Доспат, Кнежа, Трън, Шабла, Крумовград, Ябланица и други

Регионалният коефициент ще донесе приблизително с 12% повече средства, само че в учебните заведения в някои общини те може да са с 16-18% повече. Други може да получат в допълнение пари и по този индикатор, и за работа с деца, застрашени от отпадане при натрупването процентът да е по-висок.

Уязвими групи

Детските градини и учебните заведения, в които има централизация на деца с родители с начално или по-ниско обучение (т. нар. уязвими групи, застрашени от отпадане) също ще получават спомагателни средства от държавния бюджет. Парите може да отиват за нарастване на главните заплати или за спомагателни хонорари, както и за ангажиране на други експерти, да вземем за пример просветителни посредници или обществени служащи, изясни министър Вълчев. С тези пари може да се покриват и разноските за спомагателни уроци по български език, да вземем за пример за децата, за които той не е майчин.

Задължителни условия за приемането на в допълнение финансиране са институциите да са подали информация за не по-малко от 80% от децата и учениците (в главната степен на образование) в Националната електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение, както и в тях да са записани не по-малко от 15 деца/ученици (в съществена степен).

Училищата и градините, които дават отговор на критериите, ще бъдат разграничени в пет групи за финансиране. Списък с детските градини и учебните заведения, които дават отговор на критериите за в допълнение финансиране по този индикатор следва да бъде оповестен на уеб страницата на МОН, след което районните ръководства на образованието могат да вършат оферти за промени в 7-дневен период.

Ще бъде позволено образуването на паралелки с брой деца под минималния, когато става въпрос за придобиване на квалификация по специалности и специалности, в които се чака дефицит на експерти на пазара на труда, планува друга смяна в наредбата.

Урежда се и статутът на центровете за кариерно насочване, основани с финансиране по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Те ще продължат активността си в общините, в които са били разкрити, с държавно финансиране. 80% ще дава страната, 20% - общината.

Общо за новите политики по наредбата ще бъдат разпределени 90 млн. лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР