Доходите на учителите в отдалечените райони ще бъдат увеличени. Повече

...
Доходите на учителите в отдалечените райони ще бъдат увеличени. Повече
Коментари Харесай

Повече пари за учителите в отдалечените райони

Доходите на учителите в отдалечените региони ще бъдат увеличени. Повече пари ще получават и тези, които работят с деца от уязвимите групи. Държавата към този момент ще финансира превоза на всички учители, а освен на тези, които пътуват, с цел да работят в учебни заведения в дребни обитаеми места. 

Промените са заложени в план за промени на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, който през днешния ден бе оповестен за разискване от Министерството на обучение и показан на конференция от министър Красимир Вълчев.

Повечето приходи ще дойдат както от нарастването на главните заплати с помощта на новите критерии за финансиране, по този начин и от възнаграждение за спомагателна активност, да вземем за пример работа с родителите на деца от уязвимите групи. То ще бъде друго за другите учители, мъчно е да се уточни междинен %, посочи министърът.

Една от аргументите за спомагателното финансиране е да се обезпечат задоволително учители в системата, в която главен проблем е идното нахлуване на много педагогически експерти в пенсионна възраст, а друга - да отдалечените обитаеми места да станат по-привлекателни за експертите.

Регионален коефициент
Средствата от държавния бюджет за децата и учениците в детските градини и учебните заведения ще зависят от броя на децата/учениците, броя на групите/паралелките, типа и броя на просветителните институции и стандартите за дете/ученик, за група/паралелка и за просветителна институция. Получената сума ще се умножава по т. нар. регионален коефициент, който се вкарва с измененията в наредбата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР