Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи

...
Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи
Коментари Харесай

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи по отношение на тези на най-бедните 20% от популацията. Данните са от проучването на приходите и изискванията на живот (EU-SILC), представено в доклада за осъществяване на националната тактика за понижаване на бедността.

Това слага България измежду страните в Европейски Съюз с най-високо подоходно неравноправие.

Всеки трети у нас живее в материални ограничения, като този индикатор доближава най-ниската си стойност през 2017 година по отношение на предходните години.

Близо 39% от популацията, или 2,766 млн. души, са били в риск от беднотия и обществено изключване през предходната година. Стойността на индикатора понижава с 1,5 процентни пункта (п.п.) по отношение на 2016 година

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата интензивност и присъединяване на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-голям измежду безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той понижава за година с 1,6 на 100 до 10%.

Най-голяма заплаха да изпаднат в бедност има при възрастните хора, които живеят сами, демонстрират още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от беднотия, или с 2,7 на 100 по-малко по отношение на 2016 година

През последните години непрестанно нараства търсенето на работна мощ от бизнеса, се показва още в отчета. През 2017 година на първичния пазар на труда са декларирани 197 815 свободни работни места, което е с 5% над упованията за годината.

Анализът демонстрира, че най-голямо търсене на чиновници има от сферата на преработващата индустрия, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси най-вече неквалифицирани служащи – 76% от всички места, следват ги тези с работническа специалност – 14%, а експертите са едвам 10%, сочи още отчетът. /Dnes.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР