Доходите на българите се увеличават и през третото тримесечие, но

...
Доходите на българите се увеличават и през третото тримесечие, но
Коментари Харесай

Доходите ни се увеличават, но разходите се увеличават повече

Доходите на българите се усилват и през третото тримесечие, само че е с доста значимото конкретизиране, че разноските също порастват - и то повече от приходите. Това демонстрира статистиката на Национален статистически институт, систематизирана от в. " 24 часа ".
Според данните, в интервала юли-септември тази година приблизително приходът на един човек в България е 1541 лв. , т.е. 7,7% повече на годишна работа. Само че разноските се усилват с 9,8% на годишна база и доближават 1518 лв. приблизително на човек .
Храната продължава да е най-големият разход на българина, въпреки че като дял от разноските към този момент рядко е над 30% за разлика от 5-6 години по-рано, когато постоянно се доближаваше до 40%. През третото тримесечие на 2018 година за храна и безалкохолни питиета сме давали 30,1% от всичките си разноски, като този дял не се трансформира спрямо година по-рано. В безспорна сума обаче през третото тримесечие харчовете ни за храна са 457 лева на месец против 416 лева година по-рано, т.е. има нарастване с 9,8%.
Най-много обаче на годишна база се усилват парите, които харчим за развлечения и свободно време, културен отдих и обучение - 19,8% на годишна база. През последните 10 години тези разноски рядко са били над 4% от общите, само че от към 2 години насам към този момент стигат 6-7 % дял. През месеците сред юли и септември да вземем за пример за развлечения сме давали 6,8% от общите си разноски, до момента в който година по- рано - 6,3%.
В същото време от данните за инфлацията за октомври, публикувани от Национален статистически институт предния ден, се видя, че цените в бранш “Развлечения и култура” имат относително високо повишаване от 4,7%, което нормално се получава при по-голямо ползване. В безспорни стойности обаче за просвета и развлечения харчим относително дребни суми: 104 лева месечно в този момент против 87 лева предходната година.
Други разноски, които също нарастват много спрямо година по-рано, са разноските за превоз и известия. Това се дължи извънредно единствено на повишаването на горивата. През третото тримесечие на 2018 година сме харчили за превоз по 178 лева месечно, до момента в който година по-рано - по 155 лева, или растежът е с 14,6%.
Третото по значителност нарастване на разходно перо от фамилния бюджет е на налозите и осигуровките - с 13,3% на годишна база, или от 165 лева м.г. на 187 лева в този момент. През тази една година не е имало нарастване на налозите като се изключи юнското нарастване с 1 процентен пункт на обществените осигуровки, т.е. обяснението би трябвало да се търси или в по-акуратното заплащане, или в повишение на заплащанията за персоналните локални налози - за парцели и коли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР