Доходите на българите не са се променили, само малко над

...
Доходите на българите не са се променили, само малко над
Коментари Харесай

НСИ каза колко българи могат да покриват ежедневните си разходи

Доходите на българите не са се трансформирали, единствено малко над 26% от интервюираните са показали нарастване. Основните аргументи за нарастване на приходите и през четирите тримесечия са нарастване на пенсиите и обществените помощи и индексиране на заплатите.Относително елементарно могат да покрият ежедневните си разноски 19.2% от лицата, а едвам 4.0% не изпитват никакви усложнения, това  излиза наяве от последните допитвания на Национален статистически институт.

Остава висок относителният дял на семействата с непроменени приходи.

През четвъртото тримесечие на 2022 година, за 67.8% от лицата приходът на семейството им е останал без смяна по отношение на последните 12 месеца. Този дял понижава с повече от 5 процентни пункта по отношение на първото и второто тримесечие, само че към момента е забележителен.

През четвъртото тримесечие на 2022 година Националният статистически институт продължи провеждането на спомагателна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети по план " Доходи и условия на живот (ILC) - Статистическа инфраструктура по IESS - SILC 2022, модул - Събиране на годишни данни за 2021 и 2022 “ според съглашение за дотация с Европейската комисия 101052273 - 2021-BG-ILC-SILC. Проучването има за цел реализиране на тримесечен мониторинг на измененията в изискванията на живот на семействата вследствие на пандемията COVID-19. Анкетирани бяха 5 703 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3 056 семейства.

Увеличение на приходите са показали 26.7% от лицата, което е с 1.2 процентни пункта по-малко спрямо трето тримесечие и с 8.2 процентни пункта повече спрямо първо тримесечие на 2022 година, когато нарастване са имали 18.5% от лицата.Основните аргументи за нарастване на приходите и през четирите тримесечия са нарастване на пенсиите и обществените помощи и индексиране на заплатите.

Намаление на приходите за последните 12 месеца са показали 5.5% от лицата, което е с 0.7 процентни пункта повече спрямо трето тримесечие и с 3.0 процентни пункта по-малко по отношение на първо тримесечие на 2022 година.

Затрудненията при покриване на ежедневните разноски остават обилни

През четвъртото тримесечие на 2022 година, както и през предходните три тримесечия, делът на лицата, които изпитват усложнения да покриват ежедневните си разходи1, е релативно висок - над 75%. С известни усложнения са 38.4% от лицата, 26.1% дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 12.3% - като доста мъчно. Делът на лицата, които се оправят доста мъчно, понижава спрямо първото и второто тримесечие, само че се усилва с 1.5 процентни пункта по отношение на третото тримесечие на 2022 година

Относително елементарно могат да покрият ежедневните си разноски 19.2% от лицата, а едвам 4.0% не изпитват никакви усложнения. Общо делът на лицата без усложнения през четвъртото тримесечие се усилва с 0.8 процентни пункта по отношение на третото тримесечие и с 1.5 процентни пункта по отношение на първото тримесечие на 2022 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР