Доходи. Сега: Минималната учителска заплата ще мине 1000 лв. догодина

...
Доходи. Сега: Минималната учителска заплата ще мине 1000 лв. догодина
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2020 г.; Минималната учителска заплата ще мине 1000 лв. догодина

Доходи.

" Сега ":

Минималната учителска заплата ще мине 1000 лева следващата година

От 36 на 42 лева се покачват бонусите за класните ръководители за водене на учебна документи и диалози с родители

Заплатите на учителите ще се усилят със 17-18% от 1 януари 2020 година Така най-ниското преподавателско заплащане ще премине психическата преграда от 1000 лева Това планува анексът към груповия трудов контракт, подписан от синдикати и работодатели в системата.

Според документа най-ниската съществена учителска заплата ще се усили от 920 на 1085 лева Толкова ще са минималните хонорари и за психолози, педагогичен съветници, ресурсни учители, възпитатели, корепетитори, хореографи и други Минималните заплати на старши учителите се покачват от 955 на 1120 лева, а на основните учители - от 1005 на 1176 лева Директорите, чиито заплати са най-малко 1140 лева, от следващата година ще се разписват минимум против 1334 лева

Здравеопазване.

" Дума ":

БЛС желае нарастване на цените на 220 клинични пътеки

Българският лекарски съюз показа своите претенции по отношение на новия Национален рамков контракт за 2020 година. Сред предложенията са нарастване на цените на 220 клитични пътеки, понижаване на размерите на хоспитализациите с 10 %, минимум 30 на 100 от приходите на лечебните заведения да отиват за работни заплати на висококвалифицираните медицински фрагменти.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров настоя също лекарите без компетентност да работят като лекари, а не като секретарки. В момента те могат единствено да попълнят амбулаторни листове, означи Маджаров.

Работата по този рамков контракт не стартира от през днешния ден, той стартира още пред пролетта. За първи път тази година повишихме цените на някои пътеки в невралгични специалности като пулмология, детски заболявания и други, добави шефът на БЛС.

Той обърна внимание и на казуса с 24 часовото разположение на общопрактикуващите лекари и акцентира, че сегашният механизъм с медицинските центрове и неотложната помощ не работи и е неефикасен, защото в тях не могат да се вършат проучвания и рентгенови фотоси.

Според него тази активност може да премине към лечебните заведения, които са с 24 часови наряди, което ще им донесе повече доходи.

Бюджет.

" 24 часа ":

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2020 година

Парламентът одобри на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 година със 126 гласа " за " и 92 " срещу ". В него се съдържа препоръчаният от държавното управление бюджет на правосъдната власт за идната година, съобщи Българска телеграфна агенция.

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дефинираха държавния бюджет за следващата година като " повече от същото ", цитирайки думи на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/. Левицата оцени плана като " бюджет на застоя ", а от Движение за права и свободи насочиха рецензии, че в него липсват промени, и предложиха спор за диференцирано Данък добавена стойност като лост за икономическо развиване.

От ГЕРБ показаха, че Бюджет 2020 е съгласуван с целите на държавното управление и е следващото спазено заричане към българските жители, той е осъществим и предвидим и подсигурява успокоение на бизнеса и на хората.

Катастрофа.

" Монитор ":

Убитото в Русе петгодишно дете се оказа втора жертва на водача

Окръжната прокуратура в Русе притегли през днешния ден като обвинен и арестува за 72 часа водача, предизвикал на 12 ноември гибелта на петгодишното дете в кв. " Долапите ". Това оповестиха от прокуратурата.

При справките се оказало, че това не е първи тежък случай, породен от мъжа. 76-годишният П. С. към този момент бил осъждан два пъти за пътнотранспортни катастрофи - при първия случай предизвикал гибелта на различен човек, а при втория потърпевшият е получил пострадвания, квалифицирани като междинна телесна щета.

Както " Монитор " към този момент заяви, сигналът за произшествието бе подаден в 11,32 часа на 12 ноември. Камионът блъска и убива на място пресичащото ул. " Бяла църква " петгодишно момиче. Шофьорът не стопира и напуща мястото на произшествието. Около два часа по-късно той и товарният камион " ГАЗ-53 " бяха открити от полицията в централната част на Русе.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР