Доха. Концерт на Катарската филхармония с гост-диригент Йордан Камджалов по

...
Доха. Концерт на Катарската филхармония с гост-диригент Йордан Камджалов по
Коментари Харесай

МВнР: Концерт в Доха в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС

Доха. Концерт на Катарската филхармония с гост-диригент Йордан Камджалов във връзка Деня на Европа се състоя на 30 март т.г. в Доха. Инициативата под надпис „ Обиколка на Европа “ е проведена по концепция и със съдействието на българското посолство като част от културната стратегия за разпространение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз зад граница. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).
В приветствието си преди началото на концерта дипломат Метин Казак означи, че събитието отразява разнообразната и богата европейска музикална традиция в границите на Европейската година на културното завещание 2018. Дипломатът ни акцентира, че с помощта на самодейността катарската аудитория има неповторимата опция да се наслаждения и на български типичен творби.
В рамките на събитието 101-членният оркестър на Катарска филхармония под палката на маестро Камджалов извърши произведения на типичен и модерни европейски композитори, измежду които Вагнер, Йохан Щраус, Сметана, Димитър Ненов, Ференц Лист, Мануел де Фалла, Джордже Енеско и други Част от оркестъра са и тримата наши сънародници Димо Пищялов – тромбон, Мирослав Стоянов – фагот и Александър Каменаров – тимпани. Те се причисляват към оркестъра още от самото възникване на концепцията за неговото съставяне през 2007 година Тогава Катарската фондация за обучение, просвета и публично развиване, към която работи Катарската филхармония, провежда прослушване из редица европейски градове, на което тримата българи се явяват и биват утвърдени.
На събитието участваха всички посланици на страните членки на Европейски Съюз в Катар, публични посетители и катарски жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР