Дограма, поставяна на разрушени къщи, трябва да бъде възстановена от

...
Дограма, поставяна на разрушени къщи, трябва да бъде възстановена от
Коментари Харесай

В Хитрино трябва да възстановяват дограма от съборени къщи

Дограма, поставяна на разрушени къщи, би трябвало да бъде възобновена от притежатели. Касае се за 4 случая на здания, в началото планувани за ремонт, а след това - за създаване отначало.

На 11 декември Турхан Сали получава писмо от Община Хитрино, че би трябвало да върне дограмата, сложена на остарялата му къща. Тя се намира на метри от жп злополуката. Беше каменна зидария и нямаше по какъв начин да се ремонтира, изяснява мъжът. В постройката живеел със своята щерка. По думите му напролет на 2017 били сложени прозорци и порти и по този начин живеели до лятото. През септември им било казано, че къщата ще се събори и ще се построи отначало. 
 
Турхан показва, че никой не му е казвал да резервира дограмата. Той изнесъл багажа си, а по време на събарянето на постройката бил на работа. 

Жената, която живее в съседство Айнур Сали, също получила покана за възобновяване. Когато схванала, че къщата й ще бъда съборена, с цел да я изградят отначало - тя отишла да живее в прилежащо село.
 
Тя изяснява, че когато пристигнала на градежа, служащите й обяснили, че изхвърлили всичко, както и дограмата.-->

Йонка Делева също би трябвало да върне в общината дограма от остарялата си къща. Тя споделя, че имало позвъняване от кметството - с цел да кажат, че заменените прозорци и порти би трябвало да се приберат.
 Общо в селото са построени 23 нови къщи. dariknews.bg

С това се заел сина й, който намерил друга компания, с цел да я смъкна. Обажда се в съвета – пита ги къде да оставим дограмата. Казват – където намерите място, изяснява дамата и добавя, че складирали дограмата под сейвант.

В един миг разбрахме, че я няма, добавя тя.
 
Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил уточни, че при толкоз доста работа евентуално се касае за недовиждане от страна на общината за това, че притежателите не са били известени да пазят дограмата.

Трябва и притежателите да бъдат заинтригувани в опазването на тази дограма. Ето в следствие излиза, че е двойно финансиране. И ние желаеме или сумата, или дограмата да се възвърне, тъй като това е визията и на фонд Социална протекция, споделя той. 

По думите на Исмаил се касае за 4 сходни случая, а общата сума е към 7-8 хиляди лв.. 
 
Преди повече от година от общественото министерство са предизвестили община Хитрино, че не би трябвало да се позволява двойно финансиране.

Пред NOVA изпълнителният шеф на фонд " Социална протекция " Марина Сандова показва, че задачата не е да се ощетят лицата, тъй като те са потърпевши така и така доста от случая.
 
Тя показва, че към фонда притежателите не би трябвало да връщат пари. Общината ще предприеме ограничения, в случай че преценяват да обезвъзмездят хората, добавя тя.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР