Договорните схеми, които заложиха на български акции, имат най-висока доходност

...
Договорните схеми, които заложиха на български акции, имат най-висока доходност
Коментари Харесай

Взаимен растеж


Договорните схеми, които заложиха на български акции, имат най-висока рентабилност за първото тримесечие

След минусово начало на годината множеството капиталови схеми реализираха позитивна рентабилност през третото тримесечие

Българските взаимни фондове не престават да се показват мощно към този момент четвърто следващо тримесечие. 40 от всички 54 високорискови схеми са постигнали позитивна рентабилност за първите шест месеца на годината, като 11 от тях усилиха парите на клиентите си с над 10% за интервала. Това е доста по-добро показване спрямо първото полугодие на предходната година. Тогава измежду водещите 10 високорискови фонда имаше единствено един, който беше с рентабилност над 10% за полугодието, до момента в който по-голямата част от тях означиха растеж под 5%.

С положителните резултати тази година дейните фондове се радват на интерес, като от началото на годината секторът притегли нови 107 млн. лева, а общата стойност на активите е близо 1.1 милиарда лева, като причина за това са и новите инвестиции от клиенти. Главната теглеща мощ за доходността продължава да бъде Българската фондова борса. Основният показател SOFIX за пръв път от 9 години мина над 700 пункта и означи растеж от към 19%. Той е непосредствено обвързван с представянето на половината от 10-те най-добре представящи се високорискови фондове като " Алфа SOFIX показател " и " Златен лев показател 30 ". Така на фона на съвсем нулевите лихви по депозитите фондовете остава опция за по-висока рентабилност и за инвестиция с по-малки суми.

Поглед обратно

Прави усещане обаче, че фондовете, които предходната година по това време бяха на върха на класациите, през днешния ден отстъпват по рентабилност. Така да вземем за пример " Астра комодити ", който беше лидер в средата на 2016 година, е на минус от началото на тази година (-5.35%) и за последните 12 месеца (-8.67%). " Восток " на ПФБК, който влага най-вече в съветски компании и беше на второ място по растеж, в този момент има още по-голям спад (-10.33% за първото полугодие), само че най-малко е над водата, що се касае до рентабилност на годишна база (15.2%). Подобно е ситуацията и при другите браншове – да вземем за пример някогашният водач измежду фондовете, инвестиращи в облигации - " Експат бондс ", отбелязва негативна рентабилност (-4.83%) от началото на 2017 година Изключение прави фондът на " Елана ", деноминиран в долари " Елана уравновесен $ фонд ", който беше преди всичко измежду комбинираните фондове в средата на предходната година, а през днешния ден се задържа в средата на таблицата с +4.37%. Всичко това е илюстрация на обстоятелството, че предходната рентабилност не е гаранция за бъдеща такава.

Печалба от недвижима собственост

Инвестицията в парцели, която всекидневно е първата опция на българските вложители след обезпечения банков депозит, е изключително привлекателна с раздвижването на бранша. Близо до топ 10 останаха два от водещите фондове, инвестиращи в парцели и по-специално в бумаги на сдружения със специфична капиталова цел. Това са " Алфа показател парцели ", който от началото на годината е направил малко над 10% рентабилност, и " Конкорд фонд-3 ", който има над 9% растеж на цената на дял за първите шест месеца на годината. Доста по-назад в класацията остава третият сходен фонд - " ДСК парцели ", който генерира едвам 2.5% от началото на годината.

Новите фондове

Значително усъвършенстваното показване на интернационалните и локалните пазари докара до нараснало предложение и на нови благоприятни условия за вложение. От началото на предходната година девет нови фонда получиха позволение от Комисията за финансов контрол за опериране у нас. Половината от тях генерират негативна рентабилност от началото на 2017 година Това са " ОББ Глобал детски фонд " с рентабилност за шестмесечието от -1.95%, " ОББ Глобал дял " (-2.15%), " ОББ Глобал напредък " (-0.06%), " Райфайзен световен микс " (-0.23%), а с позитивен приход са " Елана България " (3.04%), " С-микс " (3.39%), " С-бондс " (1.09%), " ДСК световни компании " (2.34%) и " Компас плюс ", за който към момента няма данни.
Какви са таксите за инвестицията

Взаимните фондове постановат няколко типа такса за осъществяване на активността си. На първо място при закупуване на дялове този разход е до 1.75% от сумата, която се влага. При някои фондове по-големите суми от да вземем за пример над 100 000 лева са освободени от такса. Когато клиентът желае да продаде дяловете и да получи парите си, също се постанова такса от към 0.5% - 1%. При известна част от фондовете тя не се удържа, в случай че инвестицията е била за над 12 месеца.

Другите такси са за самото вложение на средствата. В чужбина има фондове, които получават възнаграждението си на база генерирания приход за клиента. В България обаче няма такава процедура. Вместо това ръководещото сдружение отчислява закрепен % от средногодишната стойност на един дял. Какъв е той може да се види в основната информация за вложителите на уеб страницата на всеки фонд.

Освен това в разхода, който се изважда от цената на дяловете, се включват и всички разноски, които фондовете имат – те са за депозитар, капиталови медиатори, банки, Комисията за финансов контрол, инспектори и маркетинг. Високорисковите фондове имат по-големи общи разноски от 3% до 6%, до момента в който при нискорисковите и облигационните таксата може да е под 1%. Важно е да се знае, че цитираната рентабилност е, откакто таксите за заплащане и за разноски са били извадени от цената за дял.
Надя Неделчева, портфолио управител на " Адванс Възможности в Нова Европа "

Чуждите вложители от ден на ден ще поглеждат към пазарите в района

През последните няколко години Източна Европа бе изпаднала от полезрението на редица вложители, като в следствие показателите за района се намират доста под върховете си от 2007 година (около 50% при общите индекси), за разлика от огромна част от международните пазари, които към този момент са минали върховете си от преди финансовата рецесия. Същевременно обаче стопанските системи на страните от ЦИЕ се развиват с изпреварващи темпове по отношение на развита Европа, като да вземем за пример Румъния реализира най-силния растеж на Брутният вътрешен продукт в целия Европейски Съюз (5.6% растеж на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на годишна база, при междинен растеж от 1.9% за еврозоната). Полша, която е с най-голямо тегло в портфейла на фонда, също се показва доста мощно, отчитайки един от най-силните темпове на растеж на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз (+4.2% през първото тримесечие). Това надлежно се придвижва и в корпоративните резултати. Същевременно оценъчните съотношения остават ниски, като на процедура сега районът на ЦИЕ е най-евтиният в международен мащаб. Текущо междинното форуърдно P/E на района е под 8x, което съставлява дисконт от близо 40% по отношение на равнището за световните разрастващи се пазари като цяло и над 50% по отношение на равнищата за развита Европа. Същевременно междинната дивидентна рентабилност (над 4%) е най-високата измежду всички райони в международен мащаб все още.
Очакваме, че наклонността на усилване на паричните потоци към района на ЦИЕ, която се следи през последните месеци, ще се резервира. До момента растежът на стопанските системи се дължеше в огромна степен на мощното вътрешно търсене, до момента в който подобряващите се вероятности пред еврозоната ще обезпечат спомагателен канал за усилване на растежа на ЦИЕ по линия на износа поради мощната комерсиална обязаност на района с Европейски Съюз. Предвид тези вероятности, считаме, че гореспоменатият дисконт не е аргументиран и че районът от ден на ден ще излиза на радара на задграничните вложители. Предвид актуалните трендове считаме, че има предпоставки мощното показване на пазарите от района да се резервира и до края на годината.
Петър Василев, портфолио управител на " Алфа Асет мениджмънт "

Милениалите ще движат бранша на взаимните фондове
Oсновна причина за положителната рентабилност на Алфа SOFIX Индекс беше положителното показване на показателя SOFIX през първото полугодие. Нашата задача е единствено да го следваме и, дръзвам да кажа, се оправяме доста добре в това. Иначе за растежа на показателя аргументите са доста - както търсенето на по-висока рентабилност при рекордно ниските лихви по депозитите, по този начин и забележителното закъснение в растежа на БФБ спрямо всички европейски тържища за последните 5-6 години. До края на годината упованията са сегашният тренд да се резервира, въпреки да е допустимо и известно връщане обратно за прибиране на облаги. Все отново си мисля, че за годината резултатът ще бъде положителен, в случай че няма съществени разтърсвания от всякакво естество.
Нашите нови клиенти са най-вече лица от така наречен milenium потомство - хора, родени в края на предишния век, които в този момент за пръв път се насочват към вложения във финансови активи. Именно това са хората, които ще движат промишлеността на взаимните фондове през идващите години, по тази причина и би трябвало да им отделим особено внимание.Изказаните отзиви не съставляват рекомендация или капиталова консултация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР