Договорите на Microsoft с институциите в Европейския съюз (ЕС) не

Договорите на Microsoft с институциите в Европейския съюз (ЕС) не ...

Европейски регулатор е притеснен от договорите на Microsoft с институции от ЕС.


Договорите на Microsoft с институциите в Европейския съюз (ЕС) не защитават напълно данните в съответствие със законите в блока, обяви Европейският надзорен орган за защита на данните (EDPS) в документи, публикувани днес, предава Ройтерс.

EDPS, регулаторът в ЕС, който следи за опазването на данните, е започнал разследване през април с цел да установи дали договорите между Microsoft и институциите в ЕС, като Европейската комисия например, напълно отговарят на правилата за опазване на данните в блока.

"Въпреки че разследването продължава, първоначалните резултати разкриват сериозни притеснения за изпълнението на всички договорни условия в съответствие с правилата за защита на данните и ролята на Microsoft като партньор на институциите в ЕС, които използват нейните продукти и услуги“, посочва EDPS в изявление.Още по тематаДвуекранните устройства на MicrosoftMicrosoft обяви програма за изкупуване на акции за 40 млрд. долара

През 2018 г. ЕС въведе нови правила за защита на данните, известни като GDPR, които са приложими за всички компании, които оперират в блока, и са създадени с цел да дадат на отделните потребители по-голям контрол върху личните им данни и да се създадат по-равнопоставени условия за бизнеса.

"Ангажирани сме с това да помагаме на нашите клиенти да отговарят на GDPR, Regulation 2018/1725 и другите приложими закони“, коментира говорител на Microsoft. “Водим преговори с нашите клиенти в институциите в ЕС и скоро ще обявим промени в договорите, които ще адресират притесненията, като тези на EDPS”.

EDPS работи с холандското министерство на правосъдието, което е направило оценка на риска през миналия юни и е установило, че властите в държавите членки се сблъскват с идентични проблеми.

Източник: investor.bg