Договорихме увеличението на учителските заплати с 16% от 1-ви януари

...
Договорихме увеличението на учителските заплати с 16% от 1-ви януари
Коментари Харесай

Скок с 16% на учителските заплати от 1-ви януари догодина

Договорихме нарастването на учителските заплати с 16% от 1-ви януари 2021 година, заяви в изявление за Агенция „ Фокус “ ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Малко по-късно през днешния ден бе подписан и груповият трудов контракт, който планува стартовата съществена заплата за преподавател да стате 1260 лева от идната година. Минималните хонорари на старшите учители ще доближат 1300 лева, а на основните – 1350 лева Директорите на детски градини и учебни заведения ще получават не по-малко от 1535 лева, а заместник-директорите – 1420 лева, планува документът, парафиран от просветния министър Красимир Вълчев.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители на 46 лв. месечно за водене на наложителна документи и съвещания с родители, деца и възпитаници.

С 30 лв. месечно ще се компенсират и разноските за консумативи на учителите, които водят образование от разстояние в електронна среда в изискванията на епидемии, пандемии, енергийни рецесии, изключително състояние или други случаи на непреодолими събития, които ще се изплащат като в допълнение трудово заплащане (ДТВ) за времето на провеждането му.

За в допълнение образование на възпитаници, които са отсъствали повече от 10 образователни дни от учебно заведение заради заболяване, или за съвещания на възпитаници в независима форма на образование заради здравословни аргументи, ще има заплащане от 15 лева за всеки извършен час.

Средствата за ДТВ за реализирани резултати от педагогическите експерти се възнамеряват в границите на бюджетите в размер не по-малко от 4,2% и не повече от 5,0% от годишния размер на средствата за заплати.

КТД планува също просветителните институции да възнамеряват не по-малко от 2,5 % и не повече от 3,5% от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия личен състав за в допълнение заплащане.

Предвижда се компенсацията при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се обезпечават по национална програ

Разработени са и ограничения за работа в условия на зараза от COVID-19, в които са разказани всички случаи при вероятно заболели деца в детските градини. " Детските заведения работят към този момент по тези ограничения. Такива ограничения в този момент създаваме за учебните заведения, тъй че всеки шеф да знае какво следва, какво го чака и какви стъпки би трябвало да предприеме. ", заяви още Янка Такева.  От позиция на Коронавирус българската просветителна система е готова за всички случаи. Подготвени сме от позиция на дезинфектанти и поддържането на висока хигиена в учебните заведения и детските градини. Ще отговорим на всички наставнически претенции и упования. Нека всички родители и всички учители да бъдат спокойни за това, че първата съществена грижа през тази образователна година ще бъде запазване живота и здравето на учениците, учителите и останалия личен състав, който работи в системата на междинното обучение ", сподели още Такева. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР