Договори за партньорство подписа доц. д-р Добри Ярков, ректор на

...
Договори за партньорство подписа доц. д-р Добри Ярков, ректор на
Коментари Харесай

Иновативни козевъдни ферми в Копривщица дават възможности на студенти от Тракийския университет

Договори за партньорство подписа доцент доктор Добри Ярков, ректор на Тракийския университет в Стара Загора, с най-мащабните козевъдни ферми в България.
В стопанствата на Едноличен търговец „ Административнопроцесуален кодекс - КОПРИВЩИЦА - ЛЮБЕН ЙОВКОВ ” и на земеделския производител на Радослав Любчов Йовков се отглеждат 2000 кози от породите Саанска коза и Алпин. Те са оборудвани с най-модерните технологии за развъждане и доене, а високата продуктивност на мляко им дава опция за затворен цикъл до подготвен артикул и за продажба на преработватели.
Университетът и фермите ще обединят напъните си за партньорство за взаимна просветителна, клинична и научноизследователска активност. Студентите от Ветеринарномедицинския и Аграрния факултет пък ще имат опция да надграждат практическите си умения в новаторските стопанства.
Според доцент доктор Ярков тази опция ще квалифицира студентите на още по-добро софтуерно равнище. 
„ Нашите студенти ще имат опция да се срещнат с една от фермите, която е на най-високо генетично и софтуерно равнище. Козите във фермите в Копривщица са с доста висок генетичен капацитет, а технологията е една от най-хубавите в Европа. Системата е напълно автоматизирана, компютъризирана, козите се доят в доилна зала, нашите студенти ще могат да се допрян до най-хубавото, с което разполага козевъдството. Този контракт дава опция Тракийски университет да оказва помощ със своята експертиза, а студентите ни да получат добра практическа подготовка в действителния бизнес. Нашето партньорство е и на друго занятие - ние взаимно участваме в новаторски планове във фонд " Земеделие ", по размер 16.1, където технологиите, с които ще работим взаимно, са на най-високо международно равнище - криоконсервация на семенна течност, произвеждане на ембриони, ембриотрансфер, което при козите е правено единствено на няколко места в света. “
Радослав Йовков описа за предизвикването, по което са поели с новаторското стопанство. 
„ Ние със сина ми се занимаваме от 2015-а година в областта на козевъдството, защото козето мляко е най-здравословният млечен артикул. Фермата я изградихме преди 5 години, като сме заимствали холандски и италиански технологии, само че с външни консултанти. Точно това роди концепцията за партньорство с науката в България в лицето на Тракийски университет. Нашата цел е да работим над здравния статус на стадата и високото равнище на хранене, което трансформира партньорството ни в широко, тъй като тези сфери се развиват годишно. Ние ще предоставим нашите бази за образование на студентите, а те ще имат опцията да останат в България и да получават доста положително възнаграждение и, когато работата им има успеваемост, те ще бъдат по-добре заплатени от задграничните работодатели и ще работят в родината си. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР