Договореното между Великобритания и Европейския съюз споразумение за напускане на

...
Договореното между Великобритания и Европейския съюз споразумение за напускане на
Коментари Харесай

Спорните положения в договора за Брекзит

Договореното сред Англия и Европейския съюз съглашение за овакантяване на Общността съдържа няколко извънредно противоречиви положения, които мъчно ще бъдат признати от поддръжниците на Брекзит.

Съгласуваният документ е от 585 страници.

" Гардиън " показва някои от точките, които могат да основат съществени проблеми на премиера Тереза Мей при разискването и гласуването на договорката в Народното събрание:

" Мрежата за сигурност " за отбягване на " твърда " граница сред Ирландия и Северна Ирландия

В плана на съглашението се споделя, че двете страни ще положат оптимални старания да договорят бъдещо комерсиално съглашение шест месеца преди да завърши преходният интервал през декември 2020 година Но в случай че това не се случи, Англия и Европейски Съюз могат " взаимно да удължат преходния интервал " за неустановен период. В противоположен случай " мрежата за сигурност " ще влезе в действие. " Мрежата за сигурност ", която съдържа " единна митническа територия сред Европейски Съюз и Англия ", ще се ползва от края на преходния интервал, в случай че не бъде реализирано съглашение.

Единната митническа територия ще покрива всички артикули с изключение на рибните артикули и ще включва задължения за равни условия и използване на механизми, с цел да се подсигурява почтена конкуренция сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. Ще има немитнически инспекции върху някои артикули, преминаващи сред Северна Ирландия и останала Англия, които няма да се одобряват от Демократичната юнионистка партия, защото тя е изрично срещу друго отношение към Северна Ирландия.

В съглашението се загатва, че с цел да се напусне " мрежата за сигурност ", едната от двете страни би трябвало да уведоми другата и да уточни аргументите. След това в границите на 6 месеца взаимна комисия би трябвало да разиска проблема, а по-късно двете страни би трябвало да реализират съглашение за преустановяване резултата на механизма. Това значи, че Англия не може да напусне " мрежата за сигурност " едностранно.

Тази част от съглашението мъчно ще се одобри от поддръжниците на Брекзит, защото те непрекъснато упорстват, че Англия би трябвало да напусне митническия съюз, с цел да може да договаря за съглашения за свободна търговия с останалия свят.

Равни условия

В плана на съглашението се споделя, че съгласно договореностите за Северна Ирландия и Ирландия Англия би трябвало да поеме ангажимент за конкуренция с Европейски Съюз при равни условия, в това число при разпределяне на държавна помощ, при покриване на стандартите на пазара на труда, за околната среда и налозите.

Брюксел желае " динамично сходство ", което ще задължи Народното събрание на Англия да ползва регулациите на Европейски Съюз, признати след Брекзит. Обединеното кралство също по този начин би трябвало да одобри три данъчни наставления на Европейски Съюз - продан на данъчна информация, данни за инвеститорските компании и Кодексът за държание при данъчното облагане.

Също " нерегресивни клаузи " ще попречат на Лондон да занижи стандартите в обществената сфера, пазара на труда и околната среда.

Много от тези условия са неприемливи за поддръжниците на Брекзит, защото те чакат напускането на Европейски Съюз да открие опция за понижаване на налозите и по-малко контролирана стопанска система като Сингапур.

Бъдещо комерсиално съглашение

Този въпрос е още по-озадачаващ за поддръжниците на Брекзит. Бъдещите връзки, които съгласно двете страни изискват още доста работа, само че задачата е да се реализира по-тясно партньорство в региона на услугите (включително финансовите услуги), вложенията и съдействието по браншове, да вземем за пример в превоза, ще " изградят единна митническа територия, планувано в съглашението за овакантяване ".

Рибарството

Европейски Съюз неведнъж съобщи, че ще разреши английски цени за експорт на морска храна и безквотен достъп до пазарите на Общността в подмяна на реципрочно съглашение, което ще разреши на европейските риболовци да работят в английски води.

Този евентуално взривоопасен проблем е отсрочен: в съглашението за овакантяване се споделя, че единствено Европейски Съюз ще постанова цени върху рибата, до момента в който не бъде подписано настрана съглашение за достъп на европейците до английските води.

Управлението

След привършване на преходния интервал съглашението за овакантяване на Европейски Съюз ще бъде следено от конструкция, основана на взаимна комисия, която ще взема решения с взаимно единодушие. Решенията ще бъдат наложителни.

Споровете ще се позволяват от петчленна арбитражна комисия. Но всеки проблем, обвързван със законите на Европейски Съюз, би трябвало да бъде решаван в европейските съдилища. Това също ще вбеси поддръжниците на Брекзит, които желаят да си " върнат контрола над нашите закони ".

Финансовите пазари

Още една евентуално противоречива уговорка. Според договореностите на финансовия център в Лондон се дава единствено базов достъп до пазарите на Европейски Съюз, сходен като този, който получават американските и японските компании. Ще се основава на съществуващата система на Европейски Съюз за достъп до финансовия пазар. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР