Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки. За

Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки. За ...

Нови цени за над 100 клинични пътеки са договорили лекарите и здравната каса.Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки. За тях са предвидени 150 млн. лв., обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, цитиран от БТА, след днешната среща между съсловната организация и представителите на Националната здравноосигурителна каса по преговорите за цените за медицински услуги за тази година, които трябва да бъдат договорени до края на месеца.

Грозев подчерта, че са увеличени цените за клинични пътеки, по които основно работят общинските болници - пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология. За това настояват самите общински болници от протестите си от януари насам. По-рано днес Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ постави същото искане и предложи създаването на фонд за подпомагане на обществените лечебни заведения.

Към момента Здравната каса е изразила съгласие за увеличаването на цените на клиничните пътеки, заяви Грозев. По думите му са били договорени също и повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащане по капитация на общопрактикуващите лекари. Предстоят още разговори с представители на здравната каса, като Националният рамков договор за тази година трябва да бъде подписан до 28 февруари и да влезе в сила от 1 април.

Източник: dnevnik.bg