Договореният с превозвачите тримесечен период за анализ на приходите от

...
Договореният с превозвачите тримесечен период за анализ на приходите от
Коментари Харесай

МРРБ: Ще бъде предложена промяна в обхвата на тол системата

Договореният с превозвачите тримесечен интервал за разбор на приходите от толтакси няма по какъв начин да бъде настоящ поради рецесията. Направен е разбор на обсега на системата и ще бъде препоръчана смяна в него, като се включат още пътни прави, защото сега има области, в които няма пътни сектори в обсега на тола.

Това разяснява през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова пред членовете на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Министърът означи, че по данни от представители на транспортния отрасъл от 13 март до 26 май транспортите са редуцирани със 70%. От 1 март, когато толтаксите за транспортни средства над 3,5 тона влязоха в действие, до 26 май, в това число, са купени маршрутни карти на стойност 16 461 830 лева От тях 75% са продадени през каналите на АПИ – 500 терминали за самотаксуване, ситуирани по протежението на републиканската пътна мрежа и в главните бензиностанции, уеб страницата bgtoll.bg, мобилното приложение и касите в регионалните пътни ръководства в цялата страна и на главните гранични контролно-пропускателни пунктове. Обработените за същия интервал тол заявления за автоматизирано таксуване от електронната система (с бордови устройства и GPS тракери) са 40 млн. на стойност над 9 млн. лева Така приходите от толтакси са общо близо 26 млн. лева

От 13 март до 26 май, в това число, броят на продадените винетки за леки коли е 593 999 на стойност 36 381 353 лева Приходите от тях през месец април 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година са намалели на половина. През април 2020 година са продадени 181 580 винетки за 11 519 479 лева, а през 2019 година - 459 831 винетки за 22 412 817 лева

От началото на годината до 26 май, в това число, приходите от пътни такси – винетки и тол, възлизат на 186 202 712 лева

От началото на 2020 година до 26 май 2020 година, в това число, броят на продадените електронни винетки е над 2,5 млн. на стойност 160 млн. лева

На въпрос за удължение на периода на годност на винетките проф. Олег Асенов – член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “, означи, че те се заплащат за време, а не за изминато разстояние и в европейската процедура няма въведен обезщетителен механизъм. Той добави, че по време на изключителното състояние е имало смяна в модела на продажба на винетки – потребителите са предпочитали тези с по-кратък период, като след анулацията му се е нараснала продажбата на дълготрайните винетки.

Министерството на районното развиване и благоустройството, Агенция „ Пътна инфраструктура “, Дирекцията за народен строителен надзор и Агенцията по геодезия, картография и кадастър работиха на цялостни обороти за целия интервал на рецесията, разяснява министър Аврамова. Тя добави, че нито една от структурите на министерството не е серпантина работа при съблюдаване на всички ограничения с цялостното схващане, че строителният бранш е един от моторите за стопански напредък.

От началото на рецесията единствено АПИ е разплатила към 170 млн. лева, регистрира министърът. Агенцията управлява огромен размер от планове с обща дължина към 350 км, подсети тя.

Петя Аврамова заяви, че евентуално през днешния ден ще бъде подписано позволение за градеж за сектор 3 от Автомагистрала „ Хемус “ – от п. в. „ Каленик “ до разклона за Плевен. Очаква се предварително да бъде приключена правата сред пътните възли „ Буховци “ и „ Белокопитово “. Работи се в двата сектора на Автомагистрала „ Европа “, като трасето от Драгоман до Сливница може да бъде приключена предварително, осведоми още тя.

116 публични поръчки за към 850 млн. лева без Данък добавена стойност за строителство или реорганизация на ВиК обекти са оповестени от ВиК оператори. Предвижда се да бъдат оповестени общо към 190 процедури за към 400 обекта. Финансирането за тях е от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “.

Проектите на обща стойност към 1,8 милиарда лева с Данък добавена стойност бяха дефинирани с създадените от Министерството на районното развиване и благоустройството районни прединвестиционни изследвания за областите Враца, Русе, Перник, Видин, Силистра, Пловдив, Ямбол, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Шумен, Добрич и Бургас. Такова беше направено пилотно и за област Смолян. Те ще се осъществят през сегашния програмен интервал, като този за Смолян е към този момент в осъществяване.

Предстои оповестяване на социална поръчка за създаване на районни прединвестиционни планове за 6 новоконсолидирани ВиК оператори - Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен. За финансиране на готовите разработки на РПИП ще може да се кандидатства през идващия интервал.

Обслужването на една административна област от един ВиК оператор е измежду правилата, които са заложени в плана на новия Закон за ВиК. Предвижда се той да бъде оповестен за публично разискване през идната седмица, осведоми също районният министър. В него се планува също да се понижи регулаторната тежест, да се преразгледат индикаторите за качество, да се резервира обществената търпимост на цената на ВиК услугите, само че да се промени структурата им, както и да се обезпечава целево финансиране на бранша посредством държавния бюджет, с цел да не се покачват фрапантно цените и да не се надвишава прага на обществената търпимост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР