Договорените в Германия параметри между Християнсоциалния съюз, Християндемократическия съюз и

...
Договорените в Германия параметри между Християнсоциалния съюз, Християндемократическия съюз и
Коментари Харесай

Симеон Василев: С коалиционното споразумение в Германия се затваря една драматична страница, но се отваря една драматична глава

Договорените в Германия параметри сред Християнсоциалния съюз, Християндемократическия съюз и Германската социалдемократическа партия за съставяне на огромна коалиция и нов кабинет разяснява в ефира на " Хоризонт " журналистът Симеон Василев , ценител на публичните и политическите процеси във Федералната република.  Като означи, че все още имаме единствено откъслечна визия за проектодоговора, който е от 167 страници, анализаторът очерта основните съгласно него детайли в документа, които засягат политиките във връзка с еврозоната, Република Турция и глобите против Русия:
За отношението към европейската политика на бъдещото съдружно ръководство - това, което те акцентират доста ясно е, че желаят промяна в еврозоната дружно с Франция. Според мен това значи, че в случай че се тръгне към една сериозна промяна в еврозоната, всичко, което е отвън този концентричен, кръг ще би трябвало да изчака - а ние да си създадем изводите за това нещо.

За това, което визира външната политика  - в плана ясно е казано, че бъдещото съдружно държавно управление или бъдещата коалиция не желае нито да отваря, нито да затваря глави за европейското участие на Република Турция./.../ което значи, че тези значими връзки с Турция ще бъдат замразени.  Това ни визира и нас  ненапълно, тъй като България в последна сметка се пробва като ръководител на Съвета на Европейски Съюз да посредничи в тези връзки.

Третото нещо, което е значимо са глобите против Русия.  Социалдемократите по време и на предизборната си акция, и през тези мъчителни месеци на договаряния, които водеха, желаеха едно последователно махане на глобите, съгласно осъществяването на Минските договорености. Обаче в съдружното съглашение е записано, че това няма да се случи  - те са за една твърда санкционна политика по отношение на Русия, до момента в който не бъдат изпълнени 100 процентово Минските съглашения. 

Новото съдружно ръководство ще се разграничава от предходното във връзка с разпределението на властта, изясни още Василев, само че означи, че не трябва да се бърза с прогнозите и хипотезите за образа на бъдещия немски кабинет, защото има още две бариери, които би трябвало да бъдат преминати, с цел да се стигне до неговоти съставяне:

Нека да изчакаме, тъй като затваря се една трагична страница, само че се отваря една трагична глава.  Бих бил доста внимателен в прогнозите, тъй като в този момент следва едно допитване измежду членската маса на Социалдемократическата партия  - 463 хиляди членове на ГСДП би трябвало да кажат " да или не " за това съдружно съглашение. Официално гласовете ще бъдат преброени към 3-4-ти март -  т.е. след 4-ти март най-вероятно ще имаме по-сериозна прогноза за бъдещето на тази коалиция  - дали ще я има.  Но има още една преграда, която е съгласно мен по-съществената - до каква степен е законосъобразно това нещо, тъй като, в случай че 463 хиляди или малко над тях членове на социалдемократите кажат " не ", тогава какво вършим с останалите 60 милиона гласоподаватели.  Тук би трябвало Конституционният съд  да си каже думата. Тоест имаме два момента, които са извънредно тежки и не трябва да избързваме. 

Симеон Василев означи, че основни ще бъдат измененията, които засягат финансовата политика, тъй като финансовото министерство в Германия съгласно съглашението отива в ръцете на социалдемократите. Интересно е дали ще има някакво " омекотяване " на финансовата политика, уточни още анализаторът и добави, че друго основно ведомство е Министерството на труда и обществените грижи  - по отношение на ръководството на здравната система и промените на пазара на труда, където също може да има промени: Така че промени в общата политика ще има - в това съм сигурен, само че не в такива размери, тъй че да основат някакъв неуют на немския гласоподавател, който е много прагматичен и доста неща преценя по личния си джоб. 
Анализаторът уточни още, ще към този момент има отзиви, че контрактуваното ръководство може и да не изкара цялостен мандат. Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР